Hlavní obsah

Absolutní šílenost! Za milión můžete být taky extrémisté

Punta Arenas

Mnozí vytrvalci už dnes maratón nepovažují za nic mimořádného či extrémního. A hledají další výzvy. Na konci ledna odstartovalo neuvěřitelné dobrodružství patnáct náruživých běžců s jediným cílem ‒ za sedm dnů obletět všech sedm kontinentů a na každém z nich absolvovat jeden maratón.

Foto: facebook WMC

Sedm kontinentů, sedm maratónů, sedm dní. Jdete do toho?

Článek

Účastníci tohoto šíleného zájezdu nestojí pouze před sportovní nebo psychickou výzvou, ale také před výzvou logistickou. A ta někdy představuje ten nejtěžší oříšek. Nejde totiž jen o to zdolat za sedm dnů 295 kilometrů v běžeckých botách, ale také si odsedět 60 hodin v letadle. A samozřejmě mít vždy vše potřebné po ruce, v letadle a následně zase po ruce.

Někdy pořádně zamíchají kartami letecké společnosti, když vaše zavazadla někde zapomenou nebo pošlou na druhý konec světa. Někdy zasáhne osud i z jiné strany. Své by k tomu mohla vyprávět účastnice Sarah trpící astmatem, které během třetího maratónu na Floridě někdo ukradl ruksak a kabelku s cestovními doklady a důležitými léky. Nějakým zázrakem se jí podařilo získat náhradní doklady, aby mohla doslova v poslední vteřině stihnout letadlo do Madridu, kde už na běžce čekala další výzva. Možná dokonce ta nejtěžší.

Startovné u sedmidenní výzvy činí 36 000 € (dle aktuálního kurzu České národní banky 974 340 korun). Na účastnících ale je dostat se na vlastní náklady do Punta Arenas v Chile a z posledního závodu v australském Sydney zpět domů.

Projekt World Marathon Challenge startuje první zkouškou odvahy ‒ maratónem v Antarktidě. Další zastávkou je Punta Arenas v Chile, následuje Florida a poté Madrid. Právě v hlavním městě Španělska jde o deset koleček vedoucích neustále do kopce a z kopce. I tuto výzvu nakonec absolvovali všichni účastníci včetně Sarah úspěšně.

Po dvouhodinovém letu přistáli v marockém Marrákéši, aby zde absolvovali půlnoční maratón s pořadovým číslem 5. Následuje Dubaj ve Spojených arabských emirátech a poslední sloku vytrvalecké písně tvoří maratón v australském Sydney. Všech patnáct účastníků dokončuje. Takže to vlastně zase až takový extrém nebyl, nebo ano?

Chtěli byste se něčeho takového také zúčastnit?
Ano, budu trpělivě střádat do prasátka.
9 %
Ještě nevím, asi počkám, až zlevní letenky.
5,8 %
Ne, je to jen další způsob, jak utratit hromadu peněz za nesmysly.
85,2 %
Celkem hlasovalo 815 čtenářů.

Reklama

Související témata: