Hlavní obsah

Šílený nápad na 168 hodin. Cesta kolem světa a dva rekordy se mohou slavit

Praha

Letecký a běžecký kolotoč po světě skončil. A že to byl fofr. Trval sedm dní. Hodně, málo? Dva Američané si připsali rekord. Oba uběhli sedm maratónů v sedmi dnech na sedmi kontinentech. Akce běžeckých světoběžníků dopadla na výbornou. Antarktida, Chile, Florida, Španělsko, Maroko, Spojené arabské emiráty a Austrálie. Sedm šílených stop, které vedly k cíli.

Foto: marinecorpstimes.com

Becca Pizziová a Daniel Cartica uběhli 7 maratónů v 7 dnech na 7 kontinentech. Navíc v rekordních časech.

Článek

Becca Pizziová zlomila ženský rekord, když potřebovala na tuto výzvu 6 dnů, 18 hodin a 38 minut. Průměrně zaběhla maratón za 3 hodiny, 55 minut a 11 sekund.

Mezi muži se předvedl Daniel Cartica, námořní kapitán z Chicaga, který také zlomil rychlostní rekord. Potřeboval v průměru na jeden maratón 3 hodiny, 32 minut a 25 sekund. Proč on se vydal na tuto misi? Závod chtěl dokončit na počest čtyř mariňáků, kteří byli v létě zbiti, když na ně zahájil palbu střelec v Tennessee.

„Právě jsme se zapsali do historie. Věřila jsem v sebe od okamžiku, kdy jsem se pro toto rozhodla. Šla jsem za tím a dost pro to udělala. Pokud věříte v sebe sama, všechno je možné," citoval ji server abc7ny.com.

59 hodin v letadle

Běžci měli na vše 168 hodin. Z toho 59 z nich strávili na palubě letadla, které s nimi obletělo svět a uletělo 23 560 mil přes všechny kontinenty. Než se dostali do cíle, museli se vyrovnat s extrémní zimou, teplem. Zažili sníh v Antarktidě, ale také písek na Sahaře. „Maximum byl běh na ledovci na Antarktidě, opakem ale zima. To bylo moje nejvíce oblíbené a zároveň nejméně oblíbené místo," citoval Američanku server espn.go.com.

Sebevědomí měla už před samotnou akcí. Pětatřicetiletá Pizziová se rozhodla, že se stane první americkou ženou, která dokáže pro mnohé nemožné. „Když jsem o této možnosti slyšela, věděla jsem, že jsem narozena pro tento závod. Chci reprezentovat svoji zemi a inspirovat svět, že můžete dělat cokoliv, co máte ve své mysli," svěřila se vytrvalkyně pro The Associated Press pár týdnů před stratem.

Američanka vzala svoji hotovost, sehnala sponzory a dala dohromady 36 tisíc dolarů, což byla částka, která jí pokryla náklady.

Chtěli byste zažít těchto 168 hodin?
Ano, mohla by to být zábava.
17,4 %
Nevím, neumím si to představit.
30,1 %
Ne, nedoběhnu ani autobus.
52,5 %
Celkem hlasovalo 1129 čtenářů.

Reklama