Hlavní obsah

Dlouhotrvající bolest u sousedů, která může být pro ženu i vášní

Šílení lidé dělají šílené věci. A ještě se u toho mohou bavit, přihlásí se dobrovolně. Sem patří i jedna extrémní sportovní sešlost v Německu. Jak si jinak vysvětlit uběhnutí maratónu, který vede vertikálně. Tak se stalo o víkendu Hannoveru. Běžci se pohybovali ve třinácti patrech, běhali nahoru a dolů dokud neuběhli 42 kilometrů!

Foto: goettinger-tageblatt.de

Extrémní sportovec John Schmitz vyhrál v Hannoveru vertikální maratón. Makal více než 10 hodin.(Ilustrační foto).

Článek

Celkem museli tuto trasu běžci zvládnout téměř dvěstěkrát, jejich nohy pokořily téměř 84 tisíc schodů. Extrém nakonec vyhrál extrémní sportovec John Schmitz.

Této výstřední akce se nakonec účastnilo třináct mužů a jediná žena. Na ně čekalo 42 195 metrů. Vzdálenost, která dá zabrat po rovině - natož po schodech. Schmitz a všichni ostatní museli běhat ze sklepa až do dvanáctého patra. Vítězný zápřah byl dokonán za 10 hodin a 14 minut. Každá minuta přinesla 110 kroků.

„Je to určitě dlouhotrvající bolest a neuvěřitelný závod," citoval po závodě šestadvacetiletého vítěze server goettinger-tageblatt.de. Ten šel po šichtě do zasloužené sprchy, zatímco další dva nejlepší běžci měli před sebou ještě dvacet kol. I když Schmitz měl problém s kolenem, nenašel se lepší „schodař". Vítěz loňského maratónu potřeboval na dosažení cíle 11 hodin a 38 minut. Letos byl čas výrazně rychlejší.

Odstrašující závod pro ženy

Kdo se postaví na start tohoto maratónu, zažije čtyřikrát větší zatížení než při klasickém závodě. „Je to nádherný fitness sport," rozplývala se Gabi Hirsemannová, která trénuje až pět hodin denně. Je jedinou ženou, která se účastnila tohoto vertikálního maratónu. „Dlouhé vzdálenosti jsou pro ženy odstrašující," přiznala běžkyně, pro kterou jsou vytrvalostní sporty vášní.

Iniciátorem světového poháru v běhání do schodů je Horst Liebetruth, zatím ale nejde o výrazně rozšířenou sportovní zábavu. „Schody jsou jako sportovní vybavení stále málo známé," říká muž, který je osobním trenérem.

„Pokud máte správnou techniku a tréninkový plán, jde o ideální sport. Dříve jsem trpěl na kolena a záda, ale teď jsem na tom mnohem lépe. Jsme na světě jediní, kteří provozují klasickou maratónskou vzdálenost svisle na schodišti," dodal.

Reklama

Související témata: