Hlavní obsah

Zaplatila 350 tisíc a dostala se do exkluzivního klubu, přitom bojovala o život

Praha

Může se zdát, že jste pár okamžiků od konce života, ale vše je nakonec úplně jinak a vy se ocitnete na druhém konci, kde je vše opačně. Tyto dva protipóly zažila Barbara Fleming-Peceová, která se stala první ženou Severního Irska, která zaběhla TOP 6 nejvýznamnějších maratónů v řadě.

Foto: running.competitor.com.

Barbara Fleming-Peceová se stala první ženou Severního Irska, která zaběhla TOP 6, šest nejvýznamnějších maratónů v řadě. Úspech slavil i David Marek z Chicaga.

Článek

Zemřela málem na operačním sále, ale nyní je Peceová jednou z pouhých šesti set lidí na světě, kteří dokončili během dvou let World Marathon Major, který zahrnuje šest měst - Tokio, Londýn, Boston, Berlín, Chicago a New York.

Sedmačtyřicetiletá žena zažila zdravotní problémy, bojovala při hysterektomii, která jí málem ukončila život. Vyhrála a dostala o to větší chuť do života. „Trochu jsem dělala přespolní běh ve škole, ale trvalo, než jsem se do toho opravdu před lety pustila. Nemyslela jsem si, že bych mohla něčeho takového dosáhnout," svěřila se Peceová pro server belfasttelegraph.co.uk.

Nyní je matka tří dětí pyšná na svůj úspěch, získala certifikát a medaili, kterou si nechá zarámovat. Předtím ji ale ukáže lidem.

Dosáhnout takového úspěchu není jen o běhání. Nejde o levnou záležitost. Jde o cestování, registrace na závody, běžecké boty, kterých je pět do roka. V přepočtu na finance vyšla celá akce na 350 tisíc korun.

Jen 600 běžců za 10 let

„Teď se dívám na svět jinýma očima, uvědomila jsem si, jak život rychle může skončit. Poté, co jsem byla nemocná, trpěla jsem záchvaty paniky, ale manžel běhal, navrhl, abych se k němu přidala," popsala Peceová svoji cestu ze dna na vrchol.

Začala postupně, pak došlo i na závody. První pokusy na deset kilometrů, půlmaratóny, maratóny. „Myslím, že teď vím, co jsem schopna, pokud se pokusíte následovat své sny. Je to těžké, ale obohacující," přiznala žena, která byla motivována i charitou v boji proti rakovině. „Jsem vděčná za každou možnost běhat. Vzpomínám na ty, kteří boj (s rakovinou) prohráli, i na ty, kteří stále bojují."

Mezi ty, kteří tuto „velkou šestku" zaběhli, patří také David Marek z Chicaga. „Více než 200 tisíc lidí každý rok běží v těchto závodech, ale v posledních deseti letech jen asi 600 běžců absolvovalo všechny. Je to docela exkluzivní klub," přiznal se spokojený Marek serveru running.competitor.com.

Reklama

Související témata: