Hlavní obsah

Boltův rekord na stovce padl. Už zase!

Toronto

Usain Bolt je často označován za nejrychlejšího muže planety. To pro ty jeho světové i olympijské rekordy ve sprintech na sto či dvě stě metrů. Bylo jen otázkou času, kdy se najde jeho přemožitel. Zatím jsme byli svědky pouze někdy až směšných pokusů sesadit tohoto krále rychlosti z jeho zaslouženého trůnu. Teď je ale všechno jinak. Sprintera na sto metrech porazil ultramaratónec. Podívejte se, jak k tomu došlo.

Usain Bolt už není nejrychlejší.

 
Článek

Není to tak dávno, co se známý americký sprinter Justin Gatlin chlubil, že už rekord Usaina Bolta překonal. Ovšem za pomoci obřích větráků, které mu mířily do zad. Na to, že první pozitivní výsledek testu na doping měl už v juniorském věku, si tento chrabrý mužik docela troufá.

To ultramaratónec Greg Vollet žádné podpůrné prostředky nebral. Přesto Bolta překonal. A dokonce v mnohem obtížnějším terénu, než je perfektně připravená stometrová trať na atletickém oválu. Jak je to možné? Jednoduše. Záleží jen na úhlu pohledu. No, nebo ani ne tak na úhlu jako na rovině. Ta rovina byla totiž trochu nakloněná.

Boltův světový rekord 9,58 vteřiny se otřásá v základech. Kanadský magazín Running hlásí Volletem dosažený čas 9,55. O tři setiny lepší čas, než je současný světový rekord! A jestli ne, tak se kanadští soudruzi zmýlili.

Co byste potřebovali na překonání Boltovy stovky vy?
A) Ještě větší větráky.
6,7 %
B) Ještě nakloněnější rovinu (nejlépe v úhlu 90 stupňů).
17 %
C) On už se Bolt dožil stovky?!
76,3 %
Celkem hlasovalo 3812 čtenářů.

Reklama

Související témata: