Hlavní obsah

Chcete osobní rekord? Zkuste půlmaratón v Olomouci, změnil trasu

Po měsících trénování se většina běžců chce ukázat a bojovat s časem. Překonat svůj rekord, zdolat dvě hodiny, hodinu čtyřicet. Možností je nekonečně. Pokud se chystáte bojovat na půlmaratónové trati, zkuste 25. června Olomouc. V hanácké metropoli byla rychlá trasa, podle organizátorů bude letos ještě rychlejší. Prověřit tuto skutečnost se vydá několik tisíc běžců.

Foto: RunCzech

Olomoucký půlmaratón patří k nejrychlejším, přidáte se?

Článek

Loni zde padly dva traťové rekordy. Keňanka Mary Keitany vylepšila ženský rekord a Jan Kreisinger se postaral o nové české maximum. Letos je šance na další posunutí časů.

S počtem přes šest tisíc běžců bude Mattoni 1/2Maraton Olomouc druhým největším závodem na 21 kilometrů v celé České republice. „O závod je tradičně velký zájem. Kdo přemýšlí o tom, že by běžel a ještě není registrovaný, měl by si pospíšit. V tuto chvíli zbývá posledních 600 volných míst," říká Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.

Pro tento rok chystají organizátoři změny, které by měly závodníkům pomoci. Tou nejpodstatnější je, že trasa závodu vede v obráceném směru. Úpravy nastaly i v centru města, kde se běhalo po ulicích 1. máje a 8. května. Ty však letos v době konání závodu budou procházet rozsáhlou rekonstrukcí. Na půlmaratonce navíc čeká nová otočka v Lazecké ulici. „Věříme, že změny budou pro běžce pozitivní. Drobné úpravy by měly zlepšit propustnost trati a komfort závodníků. Tím, že se nepoběží po kostkách v centru města, by navíc měly padat rychlejší časy," věří Mirovský.

Na startu 6200 běžců

Kromě elitních afrických běžců se na startovní čáru postaví i olomoucká stálice Petra Kamínková. „Je velké štěstí, že se RunCzech běžecká liga dostala před lety i k nám, Olomouc si totiž velký závod rozhodně zaslouží. Půlmaratón rozhýbal vlastně celé město, spousta lidí na letošní závod trénuje. Mně se zdejší trať moc líbí a už teď se těším na start," popisuje jedna z nejlepších českých běžkyň.

Pokořit a bojovat s jedenadvaceti kilometry bude o 700 běžců více než loni, celkem jich bude 6 200. Kdo si netroufne na celou trať, může zvolit některou z kratších variant závodu. Kromě závodu pro jednotlivce je na výběr ještě čtyřčlenná nebo dvoučlenná štafeta 2Run. Samozřejmostí je také tříkilometrový dm rodinný běh.

Nedílnou součástí závodů běžecké ligy jsou rovněž běhy pro dobrou věc. Hlavním charitativním partnerem olomouckého závodu je Spolek Trend Vozíčkářů. „Běh pro dobrou věc je pro nás skvělou příležitostí jak získat potřebné finance na dofinancování osobní asistence, kterou poskytujeme našim klientům dvacet dva let. Letos za nás poběží v Olomouci i Praze více jak 180 běžců – jen v Olomouci jich bude skoro 130," raduje se Tomáš Helísek ze Spolku Trend Vozíčkářů.

Reklama

Související témata: