Hlavní obsah

Inspirací se mu stal muž bez bot. Teď si užívá slávu a své tajemství

Kdy se zastaví? Sám ještě neví, ale zdraví drží a on se baví. Jedenašedesátiletý indický běžec Paul P.I. si prostě takto žije. V tomto roce stihl během jednoho měsíce uběhnout čtyři maratóny. Žádná velká regenerace, přemýšlení nad věkem. Ne. On to dal. K tomuto výčtu patří navíc jedenáct maratónských distancí za půl roku.

Foto: thehindu.com

Jedenašedesátiletý Ind Paul P.I. se rozběhl a nechce zastavit.

Článek

Při svém posledním pokusu ve čtrnáctimiliónovém Dillí si zaběhl osobní rekord, když protnul cílovou pásku v čase 4 hodiny a 59 minut. V roce 2014 odešel Paul P.I. do důchodu, pracoval jako inženýr. Na jedné pozici šestatřicet let. Bydlí v Maradu a i přes svůj věk má nyní vlastní poradenskou firmou.

Vyrůstal v malé vesnici nedaleko Idukki, tam začala jeho běžecká cesta, aniž by o tom před půl stoletím věděl. „Nebylo moc dopravních prostředků, takže jsem musel chodit do školy osm kilometrů. Já jsem si ale tyhle procházky užíval, věřím, že v tom je mé tajemství vytrvalosti. Ve škole jsem se účastnil běžeckých závodů, běhal jsem také pět kilometrů," citoval běžce server thehindu.com.

Běhá, baví ho to, ale první maratón si zaběhl až v roce 2014, který pořádal rekreační klub z Maradu. Až poté se probudila jeho závislost, a to v šedesáti letech. Další důkaz, že nikdy není pozdě. Na běhání určitě.

Inspirací muž, který běhá bos

Inspirací se mu stal Ramesh Kanjilimadhom, který začal běhat okolo svých třiceti let, dokonce se kvalifikoval na bostonský maratón. Dnes má na kontě přes čtyřicet závodů. Miluje přírodu, ta mu poskytuje nejlepší zvuk, proto také běhá bos.

„Běhám pětkrát až šestkrát týdně, a to jen dopoledne. Snažím se kombinovat své tréninky - tempo, intervaly, dlouhé tratě a regenerace. V roce 2009 jsem ze zvědavosti zkusil běhat bos. Bylo to tak silné a osvobozující. Od té doby běhám výhradně naboso s výjimkou některých dlouhých závodů," popsal před časem jeho zálibu server ivemint.com.

„On byl zdrojem mé inspirace. Jeho rady a podpůrný tým mi pomohli při dlouhé cestě, povzbudili mě a sledují mojí vášeň," řekl Paul P.I., který běhá týdně šedesát kilometrů. Večer ještě přidává pro lepší fyzičku badminton.

„Jsem opravdu zdravý, nemám žádné zdravotní problémy při běhání, protože to je má vášeň," dodal. Jeho věk a výkony ho dovedly až k účasti na setkání atletických veteránů v Singapuru, kam byl pozván. Běhání mu přineslo i slávu, pozvání mezi nejlepší. Zde bude mít další šanci posunout svoji běžeckou laťku.

Reklama