Hlavní obsah

Zrušil 65 kilo nadváhy díky nečekanému příteli. Šance pro každého

Praha

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Eric O'Grey to může potvrdit. Jeho obezita narostla do obřích rozměrů, vážil 155 kilo. Rozhodl se, že bude běhat. Tedy časem. A ne sám. Společnost mu dělal Peety. Čtyřnohý přítel, kterého adoptoval, vzal z útulku. V kombinaci sportu a stravy muž z Kalifornie přišel o 65 kilo. Životní změna se začala odvíjet v jeho jedenapadesáti letech, psal se rok 2010.

Foto: Runner's World

Eric O'Grey vážil 155 kilo, shodil 64 kilo. Běhal se svým kamarádem, psem.

Článek
Fotogalerie

O'Grey kvůli své nadváze zažil problémy i v letadle. To byl jeden z posledních momentů, kdy mu došla trpělivost. Šel k lékaři, ten k němu promluvil jasnou řečí - vyhoďte vše ze své spíže a najděte si psa. Ten ho měl donutit chodit ven. Jenže pes to zpočátku tak neviděl, byl asociální, ležel si roztažený ve vedlejší místnosti.

O'Grey našel kamaráda v útulku, také měl nadváhu, prý vypadal jako Ijáček z Medvídka Pú. Oba měli jedno společné - žádný velký zájem o život, střední věk a nadváha. Muž se chystal změnit svůj život. Peety? Jen se odkolébal přes práh a lehl si k oknu. Žádné velké nadšení v novém domově v San Jose.

Když je 65 kilo dole

Vše chce ale čas, stalo se. Přišly třicetiminutové procházky dvakrát denně a veganská strava. „Začal jsem ztrácet přes dvě kila týdně, bylo to jako kouzlo," usmíval se pro server runnersworld.com Američan. Za více než rok ztratil 65 kilogramů, Peety téměř 12 kilo. „Když jsem měl nadváhu, byl jsem pro lidi neviditelný, ale jak jsme se dali dohromady, cítil jsem se opravdu dobře."

Tento stav a euforie dovedly tuto dvojku k běhání. Měsíce hledali to pravé, posilovna jim přišla nudná a Peety ani nemohl dovnitř. Nakonec pomohla historie. V roce 2012 se O'Grey ukázal na San Jose State University, kde byla stará a zchátralá běžecká trať. V roce 1960 měla univerzita jedny z nejlepších programů v zemi. Tady se O'Grey rozhodl, že začne, tady cítil inspiraci.

„Znal jsem historii, rozhodl jsem se, že se rozběhnu právě tady. První den jsem dal jednu míli, druhý den dvě, třetí tři, čtvrtý čtyři. Peety vše sledoval z otevřeného okna, když seděl na předním sedadle auta," vzpomínal na důležitý moment své změny muž, který se přidal nakonec k běžeckému klubu a v únoru 2012 zaběhl svůj první půlmaratón.

Přišel jiný společník, kamarád zemřel

„Rád dělám obtížné věci, které trvají dlouho. Běh na začátku dne mi dává sebeúctu, rozkvetl jsem. Stal jsem se člověkem, kterým jsem chtěl být," přiznal muž z Kalifornie, který se dostal do takové formy, že běhal až 130 kilometrů týdně. Téměř každý měsíc má v kalendáři závod.

On a Peety k sobě našli cestu, důvěřovali si, pes se stal součástí jeho běhání, života, jenže stárnul. V roce 2014 začal mít problémy s chůzí, veterinář mu našel neoperovatelný nádor na břiše. Muselo se to stát. V březnu 2015 zemřel. „Byl to nejsmutnější den mého života. Láska je hluboká a absolutní spojení," přiznal O'Grey, který po této události přestal na tři měsíce běhat. Nakonec se rozběhl a opět šel podobnou cestou, vyšlapanou a osvědčenou. Našel si labradora. Tentokrát se dostal z útulku Jake.

„Přišel ke mně, položil mi nohy do klína a začal mi olizovat tvář," popsal svého nového parťáka běžec. „Je ve skvělé kondici, je silný, vypadá neuvěřitelně. Jsem si jistý, že bych s ním mohl běžet 10 kilometrů. Nevím, jestli bych mu stačil," přiznal muž, který je opět šťastný. A ne jen on.

Reklama

Související témata: