Hlavní obsah

Dvanáctiletá dívka si plní bláznivý sen. Pak zdobí stěnu na znamení úspěchů

Praha

Jsou sny, které se mohou zdát bláznivé, ale to neznamená, že je nemůžete uskutečnit. A věk tady není překážkou. Důkazem toho je i dvanáctiletá americká dívka Madison Rahschulteová, která si usmyslela, že ve státě Indiana zaběhne závody na pět kilometrů. A to ve všech krajích. Těch je 92! Zatím jich má za sebou 37.

Foto: facebook fun-races.com

Dvanáctiletá americká dívka Madison Rahschulteová, která si usmyslela, že ve státě Indiana zaběhne závody na pět kilometrů. A to ve všech krajích. Těch je 92.

Článek

Vše začalo, když Madison bylo osm let. Běžela po boku svých rodičů v blízkosti svého rodného domu v Lawrenceburgu. Od devíti let je k neudržení. Když se od rodičů dozvěděla, že existuje půlmaratónský klub, který sdružuje běžce, kteří si zaběhli závod v padesáti státech USA, ona se rozhodla, že by chtěla uběhnout pět kilometrů také v padesáti státech Ameriky.

Její otec Scott ale nejásal nadšením, přece jen po praktické stránce jde o velkou logistiku. Navíc jen kvůli pěti uběhnutým kilometrům. Proto ji doporučil menší záběr, co se týče cestování. Co takhle 92 krajů ve státě Indiana?

„Mysleli jsme si, že by to mohla být zábava. Nebudeme muset jezdit příliš daleko. Stačí nám hodinka, dvě. Můžeme si to dopoledne zaběhnout, pak máme zbytek dne volno a můžeme dělat cokoliv, co nám kraj nabízí," řekl pro server Runners World k rodinné akci otec dívky, která je schopna zdolat pět kilometrů pod 25 minut.

Na konec mise má tři roky

Madison chce zaběhnout svoji výzvu během pěti let. Ukončit ji chce dříve, než nastoupí na střední školu. Pokud se bude držet plánu, v průběhu příštích třech let musí ročně běžet ve dvaceti krajích.

Newtown, Benton, Vermillion, Orange a Starke. Zde se závody konají jednou ročně. Těm dává přednost, aby měla jistotu, že jí žádný kraj nebude chybět. Poté se zaměří na lokality, kde se běhá častěji, bude mít více možností pro volbu. Mezitím má dívka ještě fotbalové povinnosti a lukostřelbu, takže najít vždy volný den, není pokaždé snadné. „Jsme na závodní trati každý večer, má žena mě popohání, je blázen," směje se Scott, když povídá o své manželce.

Jenže právě otcovo plánování a podpora stále udržují vytyčený sen naživu a doma si na velké mapě Indiany mohou připínáčky značit, kde už všude dcera běžela.

„Je hezké si odškrtnout další kraj ze seznamu, ale nejlepší na tom všem je, jak se vše tvoří, plánuje, abych se mohla zlepšovat," usmála se dvanáctiletá Madison a šla běhat. Před sebou má ještě 55 krajů, stěnu ji zatím zdobí 37 barevných hlaviček od připínáků.

Reklama

Související témata: