Hlavní obsah

Takový Guinnessův rekord zvládne každý druhý Čech! Možná i vy

Maratón ve svém ryzím významu je jak známo běh na trať dlouhou 42 kilometrů 195 metrů. Časem se ale toto slovo stalo synonymem také pro jakoukoli dlouhotrvající nebo namáhavou činnost. Manželka má asi po příjezdu z dovolené maratón v praní a žehlení. Vy zase máte maratón v práci před závěrem projektu. A některé diskotéky trvají tak dlouho, že připomínají maratón v tancování. Co si ale dát takhle maratón hezky v pohodlí obýváku u televize?

Foto: facebook LG

Televizní maratónci po úspěšném překonání rekordu.

Článek

Není to tak dávno, co jsme se problematice sledování televize či displejů nejrůznějších zařízení věnovali podrobněji. Tedy hlavně jejich negativním účinkům na lidskou psýchu i fyzičku. A teď z Rakouska přichází zpráva zcela opačného ražení. Mládežníci z alpské země překonali světový rekord! Z bitevního pole, tedy spíše gauče, si odnesli titul „Nejdelší maratón ve sledování televize" a jejich počin je zapsán také v Guinnessově knize rekordů.

Mladí borci o hodinu překonali dosavadní rekord 91 hodin, jenž vytvořili zaměstnanci jisté společnosti v kanadském Torontu. (My pevně věříme, že ne v pracovní době!) Kvintet Nadine Pauserová (20), Zivan Pajkanovic (23), Johannes Spilka (19), Markus Waldl (24) a Dominik Zeller (24) dokázal sedět před obrazovkou velké televize s OLED monitorem necelé čtyři dny. Obdivuhodné? Těžko říci, záleží na tom, jaký program zrovna u našich jižních sousedů běžel. Pokud to byly přisládlé telenovely karibské provenience, mají junioři samozřejmě naši nejhlubší úctu.

My jen z hloubi naší kanceláře doufáme, že televizní program nebyl v žádném případě nudný. Protože podle nejnovější švédské studie provedené na Univerzitě Uppsala míra napětí vysílaného televizního obsahu značně ovlivňuje stravovací chování diváků. Jak? Čím nudnější program sledujete, tím více toho sníte. A tím jste tlustší. Výsledky jsou zcela jednoznačné. Tak například ženy-divačky v průměru spořádaly u televize o 52 % více snacků, když je program nebavil. Důvod je dle vědců v zásadě velmi prostý: Pokud na obrazovce sledujete něco vzrušujícího, často nemáte na jídlo ani pomyšlení, někdo třeba s jistou mírou nadsázky zapomene i dýchat. Když se nudíte, častokrát si vzpomenete na mísu brambůrků na svém klíně. A jak jste na tom vy? Budete dnes ležet na gauči u televize, nebo se pokusíte zdolat maratón v jeho prapůvodním pojetí?

Máte blíže k televiznímu, nebo k běžeckému maratónu?
Obrazovka je mi bližší, navíc pohyb je jistě nezdravý.
27,7 %
Raději běhám. Televize je u nás sprosté slovo.
11,7 %
Jsem univerzální, renesanční člověk. Zvládnu oboje!
60,6 %
Celkem hlasovalo 2333 čtenářů.

Reklama

Související témata: