Hlavní obsah

Army Run vypustí první adrenalin aneb když vojáci z misí staví civil

Praha

Civil? Zapomeňte! Tohle není dovolená, víkendový sedánek s kávou v křesílku a sledování Studia kamarád. Tady se potí trika, leze, skáče, běhá. Do toho na vás řvou. Vítejte a nakrojte si svoji dávku vzrušení a zábavy. Vodní hladina potažená dýmem, štěkot psů, neustávající hluk a křik z amplionů a megafonů. Atmosféra netradičního překážkového běhu Army Run už buší na vrata. První letošní závod se uskuteční již 9. dubna v Hluboké nad Vltavou. A opět se na přípravě podíleli bývalí profesionální vojáci. A ti nemají „modré knížky“ v oblibě.

Foto: Archiv: Army Run

Army Run. I tohle vás může na trati potkat.

Článek
Fotogalerie

V Hluboké nad Vltavou je na závodníky připraven nejméně náročný závod celé série. To jako poklidný start do této sezóny, aby se adepti moc nevystrašili. Trať civil je dlouhá pět kilometrů a čítá více než dvacet překážek. Připravovány jsou nejen pro prověření sil a zdatnosti závodníků, ale také k dokreslení armádní atmosféry. Závodů se účastní přímo také profesionální vojáci.

"Při přípravě se snažíme o maximální využití původních vojenských prostor, přičemž při tvorbě překážek vycházíme z přírodních prostor," přibližuje Ivan Novák, který byl patnáct let profesionálem v české armádě a poznal mise v Kosovu, Bosně, Hercegovině a také v Iráku. Nejen on pomáhá při konzultaci náročnosti tratí a překážek jednotlivých závodů Army Runu.

Army Run 2016
CIVIL: 9. dubna v Hluboké nad Vltavou (okolo 20 překážek a 5 kilometrů)
NATO: 16. července ve Vyškově (okolo 40 překážek a 10 kilometrů)
ARMY: 13. srpna (okolo 60 překážek a 15 kilometrů)
Termín posledního závodu bude upřesněn.

Každý závod je o zdolávání nejen fyzických možností, ale i psychických překážek. I těch bývá na trati dostatek, ať už se jedná například o stísněné prostory, tmu či reakci na zvukové podněty jako třeba štěkot psů či plačící dítě. V minulém roce měla část závodníků problém s psychickým blokem, když museli sníst červy. Nejnáročnější překážkou loňského roku byl přeskok přes okop za pomocí tyče.

"Důležitá je rovnováha mezi obtížností a zábavností, protože jinak je obtížnost bez zajímavosti k ničemu," doplňuje Novák a zároveň uklidňuje méně zdatné. „Hlubokou zvládne i průměrně trénovaný člověk." Někteří při závodu jistým způsobem trpí, ale také většinou závod dokončí. "Dá se to zvládnout i bez fyzičky, ale je to o vůli," uzavřel Novák.

Takže kdo ochutná?

Reklama