Hlavní obsah

Boj proti nášlapným minám. V Bogotě se běželo i v protézách

Praha

Běháním proti nášlapným minám. I takovým směrem může jít sport. Již popáté se takto sešlo tisíce běžců v Kolumbii, aby upozornili na problém jihoamerické země. První dubnovou neděli se sešli lidé na startu v Bogotě, aby uctili při jedenáctikilometrovém závodu oběti nášlapných min.

Běhu upozorňujícího na nebezpečí nášlapných min se zúčastnili i lidé s protézamiVideo: Reuters

 
Článek

„Jsem tu kvůli životu, štěstí, protože Bůh mi dal další příležitost k životu. A při sportu si lidé uvědomí, že neexistuje žádný handicap. Vše je o hlavě," řekl jeden z běžících Camilo Diaz.

„Narodil jsem se stejný jako všichni ostatní. Když jsem měl obě nohy, byl jsem schopen běhat. Když zažijete tento druh nehody, sport vám začne opravdu chybět, a mě skutečně chybí. K tomu se chci vrátit, k tomu, co jsem dělal předtím," nechal se slyšet před startem Fabian Ordonez.

Běžci se sešli na centrálním náměstí před zahájením závodu. Účastníci měli na sobě zelená trika a převážně kraťasy, aby byly vidět jejich nohy. Samozřejmě nechyběli i ti, kteří se vydali na trať za pomocí protéz. Nášlapné miny v zemi podle odhadů připravili o život 11 400 lidí.

Miny, jakož to jedny z nejzákeřnějších zbraní, jsou i v dnešní době hrozbou, přestože většina válečných konfliktů, kde byly používány, již pominula - 4. duben je veden jako Mezinárodní den proti nášlapným minám.

Reklama

Související témata: