Hlavní obsah

Dva dny byl světovým rekordmanem, nevěděl o tom. Nezajímá ho to

Baví se, patří mezi nejlepší na světě, ani o tom neví. Aidan Cox z New Hampshire má deset let, ale běhá lépe než většina dospělých. Před pár dny zaběhl ve městě Concord světový rekord desetiletých na pět kilometrů. V cíli byl za 17 minut a 24 sekund, vymazal nejlepší čas z roku 2000 o 24 sekund, který držel William Pluma. Do toho je Cox také držitelem nejlepšího času v kategorii devítiletých.

Foto: Runner's World

Celá rodina Coxova pohromadě. Běhání je jejich společná vášeň.

Článek

Desetiletého kluka rekordy moc nezajímají. Rodiče se mu o nich ani nezmiňují, nechtějí ho tím zatěžovat. Hlavní je, že ho běhání baví, to také Tim a Jen Coxovi chtějí.

„Takto to je v pohodě, dodnes o tom nevěděl (dva dny po závodě). Má deset roků, pro něj je nejdůležitější, že sleduje SportsCenter, aby zjistil, zda Celtics vyhráli a ujistil se, že dostane dost času na běhání, basketbal, na přátele a úkoly. Ani neví, jaký měl čas v sobotu," řekl pro server runnersworld.com jeho otec.

Otec trenérem

Běhání není jen výhradou Aidana, tento sport baví celou rodinu. Otec je běžeckým trenérem na střední škole a v Coe-Brown Northwood akademii, takže děti mají doma svůj vzor.

Třináctiletá Addison je zase mistryně v New Hampshire v cross country. Aidan i jeho sestra běhají za školní tým a jejich otec klade důraz na zábavu a sportování v přírodě. „Oni jsou opravdu zodpovědní. Máme děti ve věku od šesti do dvanácti, třinácti let. Většina tréninkových jednotek se odehrává na cestách v lese, skáčeme přes vodu, využíváme stromy a podobné věci, aby to byla zábava. Děláme to trochu jinak než ostatní. Sleduji děti v jiných klubech, ale cítím, že tohle je pro ně nejlepší, zdá se, že to děláme dobře."

Když Tim Cox hovoří o dětském tréninku, jde mu spíše o stanovení limitů než dosažení určitých cílů. „Aidan a Addison mohou běhat celý den, pokud je necháme. Těch bitev mezi nimi je čím dál více, oni to prostě milují," je spokojený otec.

Sport jako výchova pro budoucnost

Syn vyráží běhat šestkrát v týdnu, a to od 30 do 60 minut, když se prohání po stezkách a prašných cestách. Prostě kde může, líbí se mu prozkoumávat nová místa, navíc to je zábava. Když rodiče přemýšlí nad běžeckou budoucností svých děti, přejí si jediné, aby si lásku k běhu udržely.

„Hledáme dlouhodobé pochopení, ale to neznamená třeba olympijské hry. To znamená, že sport by je měl bavit celý život. Jde o učení, o životní aktivity, o které se mohou opřít v různých obdobích svého života," dodal otec.

Reklama

Související témata: