Hlavní obsah

Pražský běžecký pohár vyráží do druhého ročníku. Nabízí 11 závodů

Praha

Loňská premiéra je minulostí, je čas na další vyběhnutí. Už v neděli nad Modřanskou roklí startuje podruhé Pražský běžecký pohár. Celoroční regionální seriál běhů v metropoli, které mají srdce a sdružili se do společenství běžecké vzájemnosti. A běžcům nabízejí dlouhodobou motivaci v podobě žebříčků. Oproti loňsku dva závody vypadly, tři přibyly. Bude jich jedenáct.

Foto: CCR Prague

I praze se najdou krásná místa na běhání

Článek

Objevuje se jedna absolutní novinka, Milošova čtrnáctka, nový závod městské části Prahy 14, na němž spolupracuje známý běžecký aktivista Miloš Škorpil. Podobně Běh Praha 11 je v režii tamější radnice a chce přitáhnout nejširší běžecké vrstvy. Ještě jeden závod si necháváme jako překvapení patrně pro prázdninový čas. Dáme vědět, co nejdříve.

Vedle toho zůstávají v programu tradiční podniky, které mají svoji kvalitu pro přední běžce i hobby nadšence a jsou třeba součástmi dalších seriálů. Vzdálenosti od čtyř do čtrnácti kilometrů, ty s trochou úsilí v přípravě zvládne každý.

Ač ve městě, většina z nich míří do terénu, neboť přece jen tak nabízejí příjemnější prožitky než jenom na silnici. Už od počátku není ambicí přiživovat se na komerčním potenciálu velkoběhů, které píšou zase jiné příběhy. Přesto rozdělíme mezi nejlepší běžce ve všech věkových kategoriích slušných 25 000 Kč.

Běhání jako zábava

Každý účastník započítává sedm nejlepších výsledků, aby se podpořila pravidelná účast, ovšem na druhou stranu bral i ohled na možné zranění, nebo zkrátka alternativní program.

„Chtěli jsme přinést další zábavu a povzbuzení do běhání," říká Rostislav Bažanowski, v jehož hlavě se nápad na Pražský běžecký pohár zrodil a jenž se se spolkem Bezva běh pro bezva lidi posléze ujal jeho organizace. Tedy udržování průběžného žebříčku, mediální podpory i slavnostního vyhlášení na závěr sezony.

Což se vše podařilo, loni se „zapojilo" 3 178 běžců. A to nepočítáme účastníky doprovodných dětských závodů, které pochopitelně nemá cenu zatěžovat dopočítáváním celkového pořadí. Absolutními vítězi se stali Filip Peřinka a Jekatěrina Zanožina, oba se chystají vyrazit za obhajobou.

Program PBP 2016
10. 4. Přespolní běh nad Modřanskou roklí 10 km (muži) a 8 km ženy, terén
Běh chráněným územím na jihu metropole, centrum závodu je v English International School na Libuši.
24. 4. Běžecký kros Skalka 6 km, terén
Součást HT tour, běží se na Smíchově, nabízejí se velmi prudké kopce v zajímavém biotopu.
29. 5. Trail Praha Petřín 11 km, terén
Třetí ročník už velmi oblíbeného závodu s náročnými stoupáními, schody i báječnými výhledy na Hrad, součást Kilpi Trail Running Cupu.
26. 6. Milošova čtrnáctka 14 km, část asfalt, část terén
Nový závod městské části Prahy 14 ve spolupráci s běžeckým guru Milošem Škorpilem má charitativní cíle. Dva okruhy z Černého mostu na Čihadla.
2. 7. Běh přes motolské jamky 8 km, terén
Klasický kros na golfovém hřišti v Motole nabízí čtyři kopcovité okruhy po měkoučkých greenech ve lhotákovsko-bímovských kulisách, součást Kilpi Trail Running Cupu.
18. 9. Běh Praha 11 11 km, asfalt
Silniční běh na bulvárech Jižního Města s podtitulem „o kilometr lepší běh“ podpoří dobročinné aktivity Matky Terezy.
24. 9. Night Run Praha 10 km, asfalt
Zase atrakce, desítka v Letenském parku za tmy. Součást populární série Night Run ve velkých městech po celé zemi.
15. 10. Král Točné, Žaludská 8 8 km, terén
Oč menší pořadatelský tým a zázemí, o to větší duch vodáckého běhu! Parádní trailová trať okolo letiště.
17. 11. Běh 17. listopadu 9 km
Akademické mistrovství ČR v přespolním běhu ve Hvězdě, hodně vážená klasika, trvající už 64 let.
27. 11. Podzimní běh lyžařů Senohraby 8 km (muži) 4 km (ženy)
Nádherný přespoláček kousek za Prahou v půvabném lesním údolí mezi chatkami, běhá se neobvykle intervalově ve dvojičkách.
+ 1 (menší závod přes léto, termín bude později)
Do celkového pořadí se započítává 7 nejlepších výsledků z 11 možných

Reklama

Související témata: