Hlavní obsah

Odstartoval nejtvrdší závod na světě. Nechybí ani Čech

O ultramaratónu Marathon des Sables se tvrdí, že je nejtvrdší na světě. Vícedenní etapový závod se běží v pouštních podmínkách Sahary za velice striktních podmínek. Vše, co potřebujete na týden běhu, si nesete po celou dobu s sebou. Pořadatelé vám pouze doplní předepsaný počet litrů vody. Pokud chcete víc, následuje penalizace. V neděli začal 31. ročník této kruté výzvy.

Marathon des SablesVideo: Reuters

 
Článek

Šampiónem závodu i letos zůstává Maročan Rachid El Morabity, jenž zvítězil v letech 2011, 2014 a 2015. Tento favorit se nekompromisně ujal vedení už v první etapě, kde za sebou nechal své dva krajany El Mouazize (na druhém) a Moudoujie (na třetím místě). V ženské kategorii vzaly věci do ruky Natálie. Ruska Natalia Sedychová a Francouzka Nathalie Mauclairová. Další výsledky ani přesné časy vítězů etap nejsou známy. Na oficiálních stránkách závodu zatím nefunguje ani live tracking, funkce živého sledování závodníků v reálném čase. Není tedy zatím známo, jak si vede český favorit triatlet Petr Vabroušek. Ten před nedávnem triumfoval při závodech na severním i jižním pólu.

Nedělní zahajovací etapa měla 34 kilometrů a vedla přes písečné duny Erg Chebbi. Závodníci se během ní měli možnost „zahřát" a přivyknout na podmínky, které je nyní čekají až do víkendu. Následuje dalších pět etap soutěžních a jedna nesoutěžní charitativní. Nejnáročnější je čtvrtá etapa, jež zahrnuje den i noc. Pomalejší závodníci se mohou „těšit", že při této etapě zažijí východ slunce hned dvakrát.

Jako zástupy malých, zmatených, ale cílevědomých mravenců vypadá závodní pole z ptačí perspektivy. Je jasné, že uprostřed nejsušších míst na Zemi, v domovině nejrůznějších jedovatých živočichů, půjde do tuhého. „Musíte celý týden v extrémních podmínkách vystačit s tím, co máte v batohu. Nikdo vám nic nedoplní, a pokud si vezmete třeba málo jídla, máte smůlu a závod nedokončíte. Pokud budete potřebovat láhev vody navíc, následují dvě časové penalizace a při třetím doplnění diskvalifikace. Vezmete si málo oblečení nebo tenký spacák, budete mrznout. Vezmete si čehokoli moc a budete mít víc než patnáct kilo v batohu..." Takto onehdy rozjímal Petr Vabroušek nad svou účastí v tomto závodě.

Považujete takovéto závody ještě za rozumné?
Jistě, u nás ve slévárně máme i větší vedra.
19,5 %
Těžko říci. Možná tak ještě pro rodilé Afričany.
16,8 %
Určitě ne, poušť je pro velbloudy.
63,7 %
Celkem hlasovalo 1487 čtenářů.

Reklama

Související témata: