Hlavní obsah

Tisíce světlušek rozsvítilo Stromovku. Mezi nimi proběhl i Jelen

Praha

Více jich nikde v ten čas nebylo. Na čtyři tisíce světlušek prolétlo ve čtvrtek pražskou Stromovkou. Mezi nimi i ti, kteří je neviděli, ale pro ně běžci nazuli boty. Pátý noční běh pro Světlušku odstartoval po jedenadvacáté hodině, běh pro nevidomé. O slavnostní proslov na startu se postarala československá maratónská legenda Pavel Kantorek, kterému je šestaosmdesát let.

Foto: Filip Jandourek

Běh pro Světušku zavítal do Stromovky. Na čtyři tisíce běžců přišlo podpořit nevidomé a zrakově postižené.

Článek

Pražskou hromadnou dopravu zaplavila ve čtvrtek večer sportovní vlna. Jedna mířila na fotbalovou Spartu, kde nakonec domácí odvrátili hrozící debakl. Druhou skupinou byli běžci, kteří vyrazili na Výstaviště, kde je ve Stromovce čekal běh pro Světlušku. Tady se slavilo i bez gólů. Vítězství zažily čtyři tisíce běžců. Na výběr byly dvě tratě, a to 2,5 a 4,5 kilometrů. Většina zvolila tu delší.

O hudební rozcvičku se postarala kapela Jelen, která nakonec nezůstala jen na pódiu. Po koncertu muzikanti seskočili a vyběhli. „Já osobně jsem už v létě potrénoval spolu s nevidomými na světluščím trojkole při akci Jedeme pro Světlušku, takže si troufnu i na delší trasu," byl plný sil frontman kapely Jindřich Polák. Ano, ve Stromovce neběžely jen světlušky, ale také Jelen.

Běh pro Světlušku 2016
Praha 14.4. (Stromovka)
Brno 21.4. (park Lužánky)
Jihlava 28.4. (povede přes ZOO)

„Nezáleží na tom, zda jste rychlí anebo se pohybujete s rozvahou. Na Nočním běhu pro Světlušku patří záře reflektorů čelovek všem, kteří zaplacením startovného podpoří nevidomé na cestě k maximálně samostatnému životu plnému pestrých aktivit," řekl k akci Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.

V minulém roce zahrála běžcům hudební skupina TataBojs, která poté také vyrazila na trať. V roce 2015 vyběhlo do Stromovky 4100 běžců a na podporu lidí s těžkým zrakovým handicapem se v Praze vybralo 1,9 miliónu korun. Poté se ještě běželo v Brně. Společně s brněnským během se výsledná částka vyšplhala na 2 142 000 Kč.

Letos je v plánu Brno také, navíc Jihlava. Brněnský Noční běh pro Světlušku se uskuteční 21. dubna v parku Lužánky, kde zahraje kapela The Glass Onion a běžce přijdou podpořit třeba herec Zdeněk Junák nebo elitní běžec Jiří Homoláč. Světluška letos poprvé zalétne také do Jihlavy, která má kromě premiéry i další unikát. Trasa povede 28. dubna z amfiteátru přes noční zoologickou zahradu. Oba běhy budou startovat ve 21 hodin.

Reklama

Související témata: