Hlavní obsah

Záchranáři do pozoru. Tisíce litrů kaolínu, houpačka na bagru. Bahňák opět hrozí

Libor KalousSport.cz

Bagr, náklaďáky bláta a kaolínu, adrenalin, vyčerpání a záchranná služba v pohotovosti. Chtěli byste vyzkoušet na vlastní kůži? Můžete. Bahňák vám toto vše s radostí dopřeje. Jak se s běháním a více než třiceti překážkami vyrovnáte, je jen na vás. Pokud máte odvahu, zavítejte 6. a 7. května do Sokolova. Nejdříve noční sprint s čelovkami muž proti muži. Druhý den klasika a tisíce litrů bláta.

Foto: Bahnak.eu

Bahňák potěší, čistí nezůstanete. Koupání povoleno, neomezeno.

Článek
Fotogalerie

Přesný počet překážek organizátoři tají. Jisté je jen to, že jich bude více než třiatřicet, a to na čtyřech kilometrech. Pro vytrvalostní běžce málo, ale tady nejde jen o běhání.

„Závod je samý výkop plný bahna, vody nebo například kaolínu, který dovážíme náklaďáky z nedaleké porcelánky. Nemusí se to zdát, ale je to skoro 30 m3. Dalším specifikem je vzdálenost mezi překážkami, které jsou ze začátku téměř jedna za druhou. Většina jich je přímo na závodišti, takže si na své přijdou i diváci, kteří na malém prostoru vše přehledně vidí a můžou fandit. Pro závodníky je to také zajímavé. Zvláště tedy pro ty, kteří nejsou připraveni na to, že jsou překážky tak blízko za sebou, neodhadnou tempo, snaží se jít od začátku na plný plyn a na páté šesté překážce odpadají nebo rovnou kolabují," ví ze zkušenosti organizátor Bahňáku Jan Fedorko, který neskrývá fakt, že používat by se měla i hlava. Jinak hrozí zdravotní problémy.

„To je asi také naše specifikum. Vysoký počet úrazů. Záchranáři a lékaři se v den závodu skutečně nenudí. Výplachy očí, tržné rány a vymknuté kotníky už ani nepočítáme. Výjimkou nejsou kolapsy z vyčerpání nebo prochladnutí, zlomené kotníky, vyhozená ramena nebo dokonce utržený prst."

Bahňák 2016
Noční sprint (pátek 6. 5. 2016)
22:00Noční sprint
24:00After party
Hlavní závod (sobota 7. 5. 2016)
10.00Start dětí 8 – 11 let
10.30Start dětí 12 – 14 let
11.00Start dorostu
12.00Start žen
12.30Start mužů
15.30Start týmy
18.00Vyhlášení výsledků, After party až do rána
Neděle 8. 5. 2016
Zajištěno dopolední občerstvení formou snídaně v bahně

Každý rok čeká odvážlivce překvapení. Nejméně oblíbenou překážkou je ručkování nad kaolínem. Mokré ruce a mnozí se neudrží, jdou k zemi. Přesněji řečeno se zaboří do hlubokého kaolínu a ještě musí absolvovat trestné kolečko. Nejoblíbenější je houpačka, kdy se závodníci zhoupnou po laně zavěšeném na rameni 30metrového bagru do řeky.

Loni se bahenních lázní účastnilo 1100 závodníků, pro letošní 6. ročník organizátoři omezili kapacitu na tisíc. Ale přichází s novinkou, která v České republice při podobných adrenalinových závodech ještě nebyla. „Navázali jsme spolupráci se sdružením No Foot No Stress a s Hanou Kohoutovou, která je zkušenou fyzioterapeutkou a lektorkou školy chůze pro amputáře. Díky této spolupráci se letos premiérově v Česku postaví na trať překážkového závodu 6 amputářů dolních končetin, kteří vytvoří smíšené týmy a s podporou organizátorů a dalších odvážlivců pokoří trať o délce až 4 kilometry," je spokojený Fedorko, který chce s dalšími lidmi okolo akce poukázat na fakt, že si lidé někdy stěžují na studenou vodu a příliš mokré bláto.

Připravena bude trať i pro děti, ty čeká 500 metrů, dorost 1,5 kilometru. Na všechny čekají podobné překážky. "Budou proplavávat zatopené skruže a skákat z výšky do výkopu plného vody. Největším problémem pro děti bývá ponoření hlavy pod hladinu, kdy některé překonávají samy sebe. Většina si však závod a možnost pořádně se zabahnit velice užívá a rodiče je v tom podporují," dodává Fedorko.

Reklama

Související témata: