Hlavní obsah

Takhle robot trénuje atlety. A Usain Bolt ho miluje

Herzogenaurach

Téměř bez výhrad platí, že chcete-li ve sportu něčeho dokázat, musíte mít dobrého trenéra. Nebo alespoň mentálního kouče. Nebo raději oba dva a manažera, maséra a sličnou sekretářku k tomu. Jak je ale v 21. století zvykem, člověka stále více nahrazuje technika. Ano, už i ve sportu. Může to mít své výhody. A asi to bude i fungovat, protože nejrychlejší muž planety se do robotického trenéra zamiloval na první pohled.

Robot trénuje atlety. Atleti milují robota.

 
Článek

BeatBot, jak se oficiálně elektronický trenér jmenuje, nevypadá nijak zvlášť přitažlivě. Takový model autíčka na dálkové ovládání zkřížený s krabicí od bot. Zdání však klame. Robotovo citlivé nitro je napěchováno nejmodernější elektronikou.

Však se na jeho vývoji podílel tým odborníků z MIT, věhlasného Massachusettského technologického institutu. Jde vlastně o jakýsi druh sofistikovaného zajíce, za nímž se mohou hnát obrazní lovečtí psi v tělech atletů. Robota si pomocí mobilní aplikace naprogramujete na určitý čas a vzdálenost a pak se s ním snažíte „jen" udržet krok.

Devět infračervených senzorů neustále sleduje trať atletického oválu. Robotický trenér je vyzbrojen také přední a zadní kamerou. Stokrát za vteřinu upravuje a kontroluje svá nastavení. Můžete si zaběhnout třeba proti robotickému Boltovi sprint na 100 metrů, ale elektronického trenéra využijete také při tréninku na maratón.

Výkon, kterého chcete dosáhnout, tak máte neustále na očích. Bez sledování hodinek, kdykoli. Robot nastavuje skutečný cíl a inspiruje běžce k tomu, aby ze sebe vydali to nejlepší. Je neúnavný a nepoleví ani na chvíli. V případě, že vás přeci jen nechá strnulé opodál v mračnech prachu zvířených svými kolečky, přátelsky na vás zabliká svými LED světlomety.

BeatBot je zatím dostupný pouze pro atlety sponzorované firmou s divou kočkovitou šelmou ve znaku, avšak nezoufejte. V plánu je nejen jeho větší rozšíření, ale také rozšiřování jeho repertoáru atletických disciplín.

Pořídili byste si takového trenéra?
Ano, byla by to obrovská pomoc pro můj trénink.
72 %
Pokud by byl i do terénu, uvažoval/a bych o tom.
8,1 %
Ne, je to jen další zbytečná hračička.
19,9 %
Celkem hlasovalo 744 čtenářů.

Reklama