Hlavní obsah

Karlovy Vary získají sportovní nádech. Tisíce běžců míří za zlatým závodem

Nejmladší z rodiny RunCzechu se za pár hodin rozběhne v proslulém lázeňském městě. Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary vstoupí počtvrté na českou běžeckou scénu. Vše vypukne v sobotu v 18 hodin na nábřeží Osvobození. Kdo nepoběží a chce vše vidět, má přiležitost. Ani z gauče vám neunikne přímý přenos, který připravuje internetová televize Stream.cz od 17:45. Celá akce bude poutána také přímo na nesledovanějším českém serveru Seznam.cz. Na přenos se dostanete přímo odsud. Stačí kliknout a vše důležité budete mít před sebou.

Foto: RunCzech

Prostředí, to je to, co také běžce do Karlových Varů láká.

Článek

Karlovy Vary mají okolo padesáti tisíc obyvatel, přesto se mohou rovnat s Berlínem, Londýnem a New Yorkem. Řadí se do elitní světové společnosti měst oceněných zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF.

„To, že Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary získal zlatou známku, je určitě skvělé. Pro nás ale pořádání běžeckých závodů není jenom o oceněních, časech a rekordech. Myslíme hlavně na lidi, na samotné běžce, pro které i letos připravíme více než stoprocentní servis," věří nejvyšší muž RunCzechu Carlo Capalbo.

Na západě Čech se na start postaví čtyři tisíce běžců. Ti vystartují z nábřeží Osvobození a proběhnou kolem slavných promenádních hal, kostela svaté Máří Magdalény, Grandhotelu Pupp i dostihového závodiště. Právě prostředí je jedním z lákadel, proč běžci vyhledávají tento závod.

Zajímavosti závodu
Kapacita půlmaratónu je 4 000 běžců
Kapacita dm rodinného běhu je 2 000 účastníků
90 čtyřčlenných štafet (3 x 5 km + 1 x 6,0975 km)
210 dvoučlenných štafet (1 x 10 km + 1 x 11,0975 km)
Ve startovním poli se objeví celkem 44 národností
69 % běžců jsou muži, 31 % tvoří ženy
Průměrný věk žen je 35,7 let, průměrný věk mužů 39,1 let
Ženy v průměru zvládnou trať za 2:06:32, muži za 1:50:01
Nejstarší účastník: Petr Prokeš (CZE), 73 let
Nejstarší účastnice: Naděžda Lédlová (CZE), 68 let

Město na západě Čech vábí i běžce ze zahraničí. Nejvíce jich přijede ze Slovenska. Následuje Německo, Rusko, Spojené státy, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Polsko, Ukrajina a Maďarsko.

V minulém roce padly tři rekordy na karlovarské trati. Keňané Elijah Serem a Mulu Seboka stanovili nové nejrychlejší časy, rekord závodu zaběhl také český zástupce Jan Kreisinger. Kdo bude letos útočit na stupně vítězů? Mezi favority závodu patří Keňan Abraham Akopesha, Maročan Mustafa El Aziz a Eritrejec Simon Tesfay.

Prestiž jako v Bostonu

Mezi ženami můžeme očekávat keňský souboj, o první místo se poperou Caroline Kilelová a Joyciline Jepkosgeiová. Z Evropanů se můžete těšit na účastníka maratónu olympijských her v Londýně, Ukrajince Vitalije Šafaru nebo na Bělorusku Volhu Mazuronakovou, která na nedávném maratónu v Londýně zazářila čtvrtým místem.

A Češi? Milan Kocourek, Vít Pavlišta. Na startu nebudou chybět ani dvojnásobný karlovarský vítěz Ondřej Fejfar, dále Lukáš Olejníček nebo Jan Kohut. Mezi ženami půjde o české stálice - Petra Kamínková a Ivana Sekyrová. O slovo se ale bude hlásit i teprve devatenáctiletá Tereza Korvasová.

„Kapacitu postupně navyšujeme každý rok a brzy by v Karlových Varech mohlo běžet až 5 000 běžců. Víc už ale opravdu ne. Běžet půlmaratón v Karlových Varech bude stejně prestižní záležitost jako třeba v Bostonu," věří Capalbo.

Reklama

Související témata: