Hlavní obsah

Zastaví ho jen katastrofa. Zatím se blíží hranici 30 let, kdy se nezastavil

Praha

Pokud se někdo do něčeho obuje, chce vytrvat. Jenže Lenworth “Kip“ Williamson šel ještě dále. Spíše tedy běžel. Před pár dny dosáhl na 10 tisíc dnů, ve kterých běhal, bez přestávky. Každý den navlékl běžecké boty a vyrazil. Většina lidí svá předsevzetí vzdá po pár týdnech, měsících, ale sedmapadesátiletý muž je jednou z mála výjimek. Jeho cesta započala 1. ledna 1989.

Foto: Profimedia.cz

Stále běží, kdy se zastaví?

Článek

Deset tisíc dnů si připsal Američan přesně 18. května, ten den došlo na tuto číslovku a velké jubileum. Dalším milníkem má být 31. prosinec 2018, den, kdy Williamson bude běhat bez přestávky třicet let!

Na začátku vše ale nebylo podle představ. Technický manažer se pokoušel o nepřetržité běhání v letech 1987 a o rok později, vše začalo fungovat až na třetí pokus, do třetice všeho dobrého.

Zima, déšť, teplo - stále běží bez ohledu na počasí. Běžecké pásy pro něj nejsou volbou, on vyráží pokaždé ven. „Mám dvě pravidla. Musím uběhnout pokaždé tři a více mil. A druhá věc je - žádné výmluvy," citoval běžce server itemlive.com.

Když má delší období, běhá od šesti do osmi mil. Celkem uběhne minimálně třicet mil týdně a nejméně 130 mil za měsíc, což je více než 210 kilometrů. Za celé období už jeho tělo poznalo okolo 65 tisíc kilometrů. Nemá jízdní řád, běhá podle pocitu, jak se cítí. „Je to dobrý čas na přemýšlení." Pokud byste hledali pevný bod, kdy běhá, také ho nenajdete. Dokáže vyběhnout ve dvě ráno, ale také v jedenáct večer.

Dokud nepřijde katastrofa, poběží

Williamson vždy miloval sport, běhal cross country na střední i vysoké škole. Nejčastěji se pohyboval na distancích 800 metrů a dvě míle. Jeho závodní dny skončily v roce 1999, kdy si zaběhl poslední maratón v Bostonu. Konec soutěžení, od té doby běhá jen podle sebe, vyhýbá se zraněním a není nemocný. Dnes zná své tempo.

Pokud běhá na neznámém místě, je venku něco málo přes dvacet minut a vrací se zpět. Ví, že tři míle vždy padnou. Běhá okolo osmi minut na míli, čas rekordů je minulostí. Osobní rekord má 4 minuty a 26 sekund na míli, to oplýval vrcholnou formou v mládí. Dnes má odlišné priority.

„Dokud budou moje nohy stále fungovat, budu pokračovat. Jde o to, že pokud by mě něco zastavilo, muselo by to být něco katastrofálního, co by bylo v porovnání s během zanedbatelné," dodal Williamson, který je členem United States Running Streak Association, která sdružuje běžce, kteří běhají každý den. Na čele je nyní Jon Sutherland, který nevynechal už 47 let!

Reklama

Související témata: