Hlavní obsah

Sportovní výzva. Staňte se na chvíli olympijskými běžci

Praha

Olympiáda je jen pro vyvolené sportovce, oni mohou závodit pod pěti kruhy. Tvrdé limity, kvalifikace, mnohdy zklamání. Ne ale pro vás? Rádi byste nasáli olympijskou atmosféru, byli součástí akce, která přesahuje vaše město? Ve středu 22. června se poběží T-Mobile Olympijský běh, který se rozběhne v téměř padesáti městech v Česku. O běžecký svátek projevilo zatím zájem více než 40 tisíc sportovců.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olympionička Eva Vrabcová-Nývltová (vpředu) bude za pár týdnů bojovat v Riu. Předtím se ale ještě proběhne v Praze.

Článek

Všichni v jeden okamžik vystartují. Na výběr jsou trasy od pár set metrů po deset kilometrů. Vše pod záštitou Olympijského výboru, který tak činí už od roku 1987. Letošní oslava připadá právě na středu 22. června.

Historie Olympijského dne sahá až do roku 1894, kdy byl založen Mezinárodní olympijský výbor. Na počest této události se po celém světě každoročně pořádá Olympijský den, který je zasvěcen sportovním aktivitám všeho druhu.

Na jedné trati s olympioničkou, která vyrazí do Ria

Mezi běžci se v Česku objeví desítky profesionálních sportovců. Ambasadorkou zlatého závodu v Praze bude olympionička Eva Vrabcová Nývltová, která poznala už třikrát atmosféru zimních olympijských her. Za pár týdnů pozná i letní, poběží maratón v brazilském Riu. Předtím se ale ukáže ještě v pražské Stromovce. „Běh je můj život, svoboda a vášeň. Těším se, že se společně proběhneme," vzkazuje běžkyně těm, kteří zamíří do Stromovky.

Do Českých Budějovic zavítá zase mistryně světa a olympijská vítězka Kateřina Neumannová. „Jsem ráda, když můžu podpořit projekt, který rozhýbe takové množství lidí. Proběhněte se se mnou jihočeskou metropolí."

Běhej i pro druhé
Kromě toho, že uděláte něco pro své zdraví, uděláte zároveň i něco pro ostatní. Část startovného totiž půjde na podporu charitativní činnosti Olympijské nadace, jež umožňuje sportovat dětem, kterým v tom brání nedostatek peněz. A s vaší podporou dokáže pomoci dalším mladým sportovcům.

Ne jen dámy, ale i muži mají zastoupení mezi ambasadory tohoto závodu. Jedním je i Ivan Karabec. Paralympijský vítěz a mistr světa i Evropy ve stolním tenise se zapojí do zlatého běhu v Ostravě. Plzní zase proběhne Přemysl Švarc, český reprezentant v triatlonu. „Pohyb je dnes nedostatečný, a proto podporuji Olympijský běh. Během v Plzni k lepšímu zítřku!"

Kdo se nebude moci účastnit přímo, může se připojit k osobní výzvě. Zaběhnout T-Mobile Olympijský běh lze i přes běžeckou aplikaci. „Pokud budete třeba doma ve sklepě přebírat brambory. Nebo ve věznici, když vám bachař nedá vycházku, přes speciální aplikaci Endomondo se účastníte přímo a budete účastníkem této skvělé akce. Olympiádě zdar," zve všechny muž mnoha profesí Jakub Kohák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články