Hlavní obsah

Kluk ve dvanácti letech vypálil dospělým rybník

Titulek u článku má vzbudit pozornost, zájem. Tento zaujal: "Dvanáctiletý skončil třetí v maratónu v jihovýchodní Aljašce." Na start v americkém Ketchikanu se seřadilo 340 běžců, mezi nejlepší se překvapivě probojoval Brent Capps, který přede dvěma týdny obsadil čtvrté místo v půlmaratónu. Dvanáctiletý kluk zvládl 42 kilometrů za 3 hodiny 42 minut a 9 sekund. Jen dva chlapi ho předběhli.

Foto: Facebook: Ketchikan Running and Walking Club

Brentu Cappsovi je dvanáctt, ale běhá lépe než většina starších o deset let.

Článek

Před Cappse se dostali jen dva běžci. A kluci to rozhodně nebyli. Druhý byl dvaačtyřicetiletý Tim Meyer Kirkland, pro první příčku si doběhl šestatřicetiletý Bryce Tyler, který si připsal čas 3:32:09. Na druhého v pořadí ztratil Capps jen 32 sekund.

Závod žák základní školy rozběhl s učitelem, který učí třetí a čtvrtou třídu. „Začali jsme trénovat v březnu. V rámci půlmaratónské přípravy na štafetu jsme se potkávali dvakrát týdně," nechal se slyšet pro server adn.com Clint Shultz.

Capps je členem běžeckého oddílu, to je, co ho naplňuje. „Chci jen běhat." „Chystal se na půlmaratónskou štafetu, ale on chtěl běžet celou trať," přidala se jeho matka Crystal Capps-Noveová. Kluk si odběhl první úsek, předal štafetu, ale neskončil, běžel dál. Závod dokončil v čase 1:45:29 a skončil čtvrtý.

Ve třinácti ještě lépe, věří učitel

„Byla to velká výzva vidět, co on vše může udělat a jak se nakonec umístil. Když skončil, řekl, že se cítí dobře," vyprávěl spokojený učitel. Následující dva týdny spolu trénovali na maratón. „Běželi jsme spolu a on mi pomáhal s tempem," pověděl Capps.

Kromě tréninku oba spolu pracovali na technice a správné výživě, aby tělo, stále rostoucího organismu, zvládlo takový nápor. „Nejtěžší část závodu byly kopce. Držel jsem tempo a nejlepší na tom bylo, když jsem dostal trofej," přiznal Capps. „Je to velký úspěch pro kluka v takovém věku. Má touhu a cíl něčeho dosáhnout. Letos jsme si stanovili cíl, aby závod dokončil, příště se zaměříme na čas a tempo od začátku," dodal učitel.

Vzhledem k věku a výkonu může Capps běhat daleko lepší časy, protože jeho současný maratónský čas, který je (3:42:09) nezaběhne většina dospělých, kteří běhají pro radost.

Reklama

Související témata: