Hlavní obsah

GRD se slaví na celém světě, letos se zapojilo 177 zemí

Ottawa

Více, co znamená GRD? Každý správný běžec by měl vědět, co to znamená. Je to totiž největší běžecký svátek vůbec. Mezinárodní běžecký den, Global Running Day. A vychází na chlup přesně na den dětí, tedy na 1. června. Je to organizace? Je to hnutí, nebo prostě jen jeden den? Nevíme. Jisté ale je, že se zapojilo 177 zemí a na dva a půl milionu běžců.

Foto: Profimedia.cz

Ať žije mezinárodní den běžců! Hurá!

Článek
Fotogalerie

Ke globálnímu běžeckému dni byly vytvořeny i nejrůznější statistiky. Například ta ukazující nejrychlejší maratónské národy světa, národy s nejnižším průměrným cílovým časem při závodech. Překvapivě se do první desítky nedostala žádná tradiční země maratónských es. Keňa, Ethiopie, Velká Británie, dokonce ani Japonsko.

Podle magazínu Canadian Running je nejrychlejší maratónskou zemí Španělsko. Španělé jako národ mají v průměru nejrychlejší cílový čas. (3:55:35) Hned za nimi je jen o necelé čtyři minuty horší Portugalsko. A trojici nejrychlejších uzavírá ministát Lucembursko se 46 vteřinami nad hranicí čtyř hodin. Češi se do první desítky neprobojovali. Takoví Kanaďané však mají obrovskou radost i ze své bramborové medaile. Jejich odvěký rival Spojené státy americké skončil o dalších osm pozic níže, na dvanáctém místě.

Ovšem největší vážnost propůjčil Mezinárodnímu běžeckému dni sám velký Scott Jurek. Jeho žena Jenny právě 1. června 2016 porodila ultramaratónské ikoně první dítě, dcerku. Sám Jurek se tak oslav MBD neúčastnil aktivním během. Jak je ale vidět z obrázku, běh je v jeho mysli zapsán snad už napořád. Už loni ve svém rozhovoru pro Runner's World avizoval, že „bude méně závodit a snažit se založit rodinu". Je zřejmé, že Scott Jurek je běžec na dlouhé tratě s vytříbenou taktikou. Proto nepřekvapí ani jeho skvělý timing v procesu zakládání rodiny. A že by přestal běhat? Nepřipadá v úvahu! Prostě jen bude běhat s kočárkem. A my si musíme počkat, zda se s ním pustí třeba zase do zdolávání Apalačské stezky.

Slavíte MBD? Případně se na oslavy chystáte příští rok?
Ano, šampaňské i běžecké boty jsou u nás vždy v pohotovosti.
10,8 %
Ne, ale možná se ještě nechám přesvědčit.
22,1 %
Ne, oslavy mě nebaví, raději založím rodinu.
67,1 %
Celkem hlasovalo 222 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Národ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články