Hlavní obsah

Hladový vlk urval kořist. Ve 40 letech zažije olympiádu

Praha

Snít se vyplatí. Ví to i australský maratónec Scott Westcott, který se ve čtyřiceti letech dočkal. Splnil limit a pojede na olympiádu v Riu. V minulosti byl doma přehlížen, nyní už ne, zažije atmosféru pod pěti kruhy. Na start se v Brazílii postaví, když mu bude 40 let a 331 dní! Práce, trénink a rodina, kde jsou tři děti ve věku 8, 6 a 3 roky. Plný život, který teď bude navíc oslazen olympijskými pocity.

Foto: Facebook: Scott Westcott

Scott Westcott se dočkal. Ve 40 letech si zazávodí na olympiádě, poběží maratón.

Článek

V minulém roce dostal od rodiny svolení, aby si vzal více času na přípravu. Jeho cílem byl maratón a kvalifikační čas v Berlíně. Více volna dostal ke svým čtyřicátinám. Dva dny po svých narozeninách zaběhl australský veteránský rekord - 02:15:30. Nešlo o jeho nejrychlejší čas, ale tentokrát mu to stačilo, aby mu australský olympijský tým nabídl letenku do Brazílie.

„Škoda, že to nebylo s mým tělem před deseti lety. Mám zkušenosti a myslím, že poběžím velmi dobře, vymáčknu ze svého těla velmi dobrý výkon. Možná, že když by mi bylo třicet, dělal bych v závodě hloupá rozhodnutí a pravděpodobně bych neskončil dobře," řekl Westcott pro server ABC.

Zkušený vlk, který stále cenil zuby

I přes narůstající věk se Australan nezastavil, nepodlehl pocitu, že je konec, že nemá šanci, ačkoli si to okolí mohlo myslet. Kdo se dnes kvalifikuje ve čtyřiceti na olympiádu? Jenže tento zkušený vlk se nestáhl, stále cenil zuby, i když přicházela mladší a dravější konkurence.

„Mít hlad a touhu je důležité. Není pochyb o tom, že všichni sportovci australského olympijského týmu na to mají. Myslím, že jsem svůj hlad držel téměř dvacet let. Nyní jsem asi v nejlepším okamžiku své kariéry. Trénink probíhá dobře, jsem připraven do toho jít," citoval Australana zase server theguardian.com.

Premiéra nejstaršího

Téměř dvacet let čekání skončilo, čekání na olympiádu. Ve čtyřiceti se stane Westcott nejstarším australským atletem, který se postaví na dráhu, navíc půjde o jeho debut. Zažije dva v jednom. Na rozhodnutí si musel počkat, rozhodnutí bylo o čtrnáct dnů odloženo. „Možná to není dokonalý systém. Byl jsem si jistý, že jsem udělal dost," neměl by patrně výčitky, kdyby šanci nedostal.

Pro předchozí tři olympiády si Australan vylepšil olympijské limity, ale byl přehlížen. Ve čtyřiceti se dočkal. V čase, kdy už jiní dávno na takové úrovni nesportují a ohlížejí se za svými výkony a vypráví coby kdyby. On vytrval a olympiáda je jeho. Dobrý běh!

Reklama