Hlavní obsah

Padl světový rekord. V hlavní roli muž a jeho ohař

Praha

Dvojice, která nešla na trati přehlédnout. Právník a jeho pes vytvořili rekord na jednu míli. Zápis pro šest nohou. Světový rekord pro člověka a psa padl před pár dny v Sante Barbaře v Kalifornii. Zatím je neoficiální, přesto má výsledek svoji váhu. Na pomyslný trůn se postavil devětatřicetiletý Brian Duff a pětiletý ohař Kaydom. Trať zvládli za 4 minuty a 13 sekund, předchozí nejrychlejší čas ve složení člověk - pes byl o dvě sekundy pomalejší.

Foto: Facebook: State Street Mile

Brian Duff a Kaydom letí do cíle. Míli zvládli za 4:13 minuty.

Článek

„Snažil jsem se běžet tak rychle, abych s ním mohl držet krok. Myslím si, že jsem ten, který držel Kaydoma zpět," přiznal Duff pro server runnersworld.com.

Vystudovaný právník si vzal svého parťáka s manželkou před třemi lety z útulku. A byla to šťastná volba, tři roky už spolu běhají. Stal se z něj dobře vycvičený pes, který zvládne po boku svého pána čtyřicet mil týdně. „Když jdeme na pět mil, tak to pro něj nic není, ani se nezapotí," řekl Duff.

Jeden má rezervy

„Byl jsem šokován, že jsem se cítil dobře, ale výkonem Kaydoma jsem překvapen nebyl. Jsem si jistý, že by mohl zlomit čtyři minuty, pokud bych já jel na kole," věří svému parťákovi muž, který pracuje jako advokát.

„Když slyší píšťalku, dá se do sprintu a běží za ženou a dětmi. V první čtvrtině jsem ho držel zpátky. Jakmile jsme se dostali do vedení, byl jsem rád, řekl jsem - jdeme," popsal  muž taktiku závodu na míli, která je v metrické soustavě 1609 metrů.

Spí patnáct hodin denně

Společně neběželi poprvé. Před třemi lety se jim stala kuriózní situace. Sto metrů před cílem se Kaydom rozhodl, že pozdraví manželku svého parťáka. Čas ho nezajímal. Od té doby došlo k menší změně. Manželka musí s dětmi čekat až za cílovou čárou.

Zdolat míli v čase 4 minuty a 13 sekund je výkon, který člověka zahltí po doběhnutí, ne však tohoto ohaře „Vypadal, že by mohl běžet znovu," usmál se Duff, který kamaráda odměnil sušenkou s arašídovým máslem. Pak vyhledal své místo, byl čas na volno. „Spí patnáct hodin denně, žárlím," dodal Duff.

Reklama