Hlavní obsah

Cesty za vrcholy: víkend, který málem vše zhatil, tělo kolabovalo

Praha

Tohle bylo na hraně. A ne jednou! René Kujan byl půlkrok od ukončení své třítýdenní mise, a to v závěru prvního týdne. Střeva, teplota, absence spánku. Tělo bojovalo, každý den maratón, navíc dvaadvacet v jedenadvaceti dnech. To je nálož, ale pekelná vrata zůstala nakonec zavřená. Vzdání se nekonalo. Cesty za vrcholy - 7 nejvyšších vrcholů, 7 nejvyšších pohoří a 1000 českých kilometrů pro podporu neziskové organizace České asociace paraplegiků, pokračují.

Foto: Archiv: René Kujan

Ve dvouch až šesti lidech se to lépe běhá.

Článek
Fotogalerie

Od pátku do neděle redaktor běhani.sport.cz zvládl přes 130 kilometrů. Dávka, kterou někdo nedá za měsíc, rok. On jede už týden. Naštěstí neprožil všechny kilometry sám. S Tomášem Zahálkou doběhli v pátek do Karlových Varů. Tam přišla téměř osudová chyba - návštěva čínské restaurace.

„Pekelná noc, střeva naruby a horečka. Vymetal jsem ďábla pilulemi, i tak jsem si nebyl jistý, jestli dám aspoň pár kilometrů. Vnitřně jsem se připravoval na variantu, že budu muset vzdát. Skoro celý den jsem nic nejedl. Nevěřil jsem, dokud nebyl Klínovec a další maratón za mnou," popsal běžec svá sobotní muka, která pomohl napravit kamarád a kuchař Václav.

Připravil silný krůtí vývar, který tělo postavil do latě. A to v pravý čas, forma musí teprve přijít, Sněžka čeká. Jenže. Neděle, trable se vrátily.

„Problémy pokračovaly, opět jsem nasadil doktora Pilulku. Ráno jsem si zase nebyl ničím jistý, ale přijel Dan z Running Mallu a přítel Jarda se rozhodl, že se mnou dva dny poběží. Psychika se vylepšuje, s ní i fyzička. Trochu jsme si v neděli zabloudili, ale duty free shop to trochu vylepšil. Dal jsem Redbull colu a panák hořkého německého driáku na zažívání, práškům se musí trochu pomoci," okomentoval Kujan nedělní strasti, při kterých naštěstí nebyl tentokrát sám.

V pondělí vběhl do druhého týdne, teď jsou před ním Krkonoše a v sobotu Sněžka, další vrchol na jeho cestě. Nejvyšší česká hora je třetí ze sedmi vrcholů. "Krkonoše budí respekt, možná mi ten vozík náhodou uklouzne a půjde do údolí," nakonec zavtipkoval běžec na konci prvního týdne. Dva jsou ještě před ním. Dobrý běh! A klidná střeva!

Kdy a kde se můžete ještě potkat
18. června Sněžka (1602 m n.m.), 130 km k dalšímu vrcholu
21. června Kralický Sněžník (1423 m n.m.) 23 km k dalšímu vrcholu
22. června Smrk (1125 m n.m.) 29 km k dalšímu vrcholu
22. června Praděd (1492 m n.m.) 172 km k dalšímu vrcholu
26. června Lysá hora (1323 m n.m.)

Reklama