Hlavní obsah

Cesty za vrcholy: blíží se nejvyšší bod. Kdo si vyběhne Sněžku?

Praha

Pár čísel na úvod. René Kujan je v polovině české mise, kde zdolává 7 nejvyšších vrcholů, 7 nejvyšších pohoří. Celkem má uběhnout okolo 1000 kilometrů za 22 dní. Ve středu dosáhl poloviny. V ten den 47 kilometrů, na trati byl 5:30 hodin a spálil přes 4000 kalorií. A takto každý den. Dostal se do okamžiku, kdy se blíží nejvyšší bod jeho běhu - v sobotu přijde výběh na Sněžku. Můžete být u toho.

Foto: Archiv: René Kujan

Náruč máme otevřenou, kdo se přidá a vyběhne si Sněžku?

Článek
Fotogalerie

„Kdo se mnou chce dosáhnout vrcholu? Pořádného! Který stojí za to! Nejvyššího v naší zemi. Sraz v sobotu v 10 hodin před Špindlerovkou. A pak už jen do výšky 1602 metrů nad mořem. Poběžíme na Sněžku s českým Forrestem Gumpem - Reném Run Kujanem. Pro dobrou věc! Pro ty, kterým během můžeme pomoci! Vyhraje každý, kdo se k Forrestovi přidá," vyzývá všechny moderátor Jan Tuna, který v minulém roce propadl běhání. I on v sobotu poběží.

Člen redakce behani.sport.cz se téměř v polovině trasy zastavil na večeři ve Staré Olešné, kde už také zůstal. Navíc se k němu přidal kamarád Václav, takže relax pro tělo i hlavu.

„Středeční start rozhodně nebyl z nejrychlejších. Přihnala se bouře a zdatně lilo, takže jsme vyčkávali až do jedenácti, i tak jsme řádně promokli. Navíc hned na prvním kilometru se nám podařilo zabloudit, pak ještě dvakrát," popsal Kujan cestu, při které naskakují kilometry, aniž by chtěl.

Kvůli těmto organizačním trablům se dostali až do Německa, jelikož neměli správnou měnu v kapse, na autobusové zastávce dali obloženou bagetu, kterou měli v torně, a běželi dál. Zpátky do Čech.

„Trudná cesta skončila v Hrádku nad Nisou, kde jsem se s Václavem na vlakovém nádraží rozloučil, on se odporoučel zpět do dalekých Kralup," zamáčkl slzu Kujan a věřil, že se ho dále ujmou kamarádi z Mníšku u Liberce. Pokud se tomu tak stalo, vše v pořádku, pokud na něj zapomněli, spal na nádraží. To se dozvíte zítra. Dnes se jeho běžecký maratón přehoupl do druhé poloviny. Z kopce to ale rozhodně nebude, Sněžka čeká.

Kdy a kde se můžete ještě potkat
18. června Sněžka (1602 m n.m.), 130 km k dalšímu vrcholu
21. června Kralický Sněžník (1423 m n.m.) 23 km k dalšímu vrcholu
22. června Smrk (1125 m n.m.) 29 km k dalšímu vrcholu
22. června Praděd (1492 m n.m.) 172 km k dalšímu vrcholu
26. června Lysá hora (1323 m n.m.)

Reklama