Hlavní obsah

Legenda opět oslnila svět, padl 31 let starý rekord

Praha

Ano, opět ukázal, že s překonáváním světových rekordů nekončí. Ed Whitlock si připsal další v Cambridge. A to navzdory tréninku, který nebyl ideální. Jenže v jeho věku mu pomáhají hodně zkušenosti. Tento legendární běžec má 85 let! Před pár dny zaběhl světový rekord na jednu míli v kategorii 85-89 let. Dosáhl na čas 07:18:55 a překonal předchozí šampiónský čas, který držel Němec Josef Galia 31 let. Ten zaběhl čas 08:04:07.

Foto: Facebook: Fans of Ed Whitlock

Úsměv na tváři. Ed Whitlock má k němu důvod, v 85 letech bourá světové rekordy.

Článek

Whitlock dalším světovým rekordem navázal na duben, kdy zaběhl světový čas na půlmaratón, jeho čas byl 01:50:47. Navíc je stále držitelem v kategorii 80 let plus světových časů od 1500 metrů po maratón.

Kvůli problémům s kolenem si musel muž, který se narodil v Británii, vybrat nucenou pauzu. Vrátil se k běhání před třemi týdny, jenže se zase přihlásil krk.

„Opravdu jsem daleko od výborného stavu, který jsem měl na začátku roku, nejsem teď tak fit. Ulevilo se mi po míli, že jsem to udělal, než že bych byl u vytržení z výsledku," napsal běžec serveru runnersworld.com, který tři dny poté zaběhl v Londýně míli za 07:22:28. Moc mu nechybělo a mohl opět rekord překonat. Když byl tento běžec o pár let mladší, zaběhl míli v kategorii 75-79 let za 05:41:80. Tento čas je stále rekordní. Co přijde dále?

V 85 letech má svůj facebook

Pokud mu vydrží zdraví s excelentními výkony není konec. Například ve věku 73 let zaběhl maratón 5 minut pod tři hodiny. Průměrný čas hobíků na pražském maratónu je přitom skoro o hodinu horší! A to je o dvě generace starší. Kdyby se jeho výkon přepočítal podle věkových tabulek na výkon 20letého vytrvalce, činil by výsledný čas 02:03.57. Ještě do roku 2010 by šlo o nejrychlejší maratónský čas na světě!

Whitlock se narodil nedaleko Londýna, ale nyní žije v Kanadě. Bydlí v Miltonu, což je část v jižním Ontariu. Ačkoli věkem nepatří mezi tradiční uživatele sociálních sítí, má své fanoušky na Facebooku.

Běhal jako malý chlapec a svůj koníček znovu objevil až v 41 letech. Proběhal se až ke světovým rekordům. Teď jich má v držení deset! Kdy zase oslní hubený muž s plandajícím trikem?

Reklama

Související témata: