Hlavní obsah

Cesty za vrcholy: 500 kilometrů je tu. Tělo běžce tuší, že si neodpočine

Praha

Dva velké okamžiky čekají redaktora behani.sport.cz během dvou dnů. V pátek překročí 500 kilometrů z plánované tisícovky a v sobotu vyběhne na nejvyšší bod své mise. Do cesty se mu postaví Sněžka. To vše na podporu akce Cesty za vrcholy, kde postupně zdolává 7 nejvyšších českých vrcholů a 7 nejvyšších pohoří pro podporu neziskové organizace České asociace paraplegiků.

Foto: Archiv: René Kujan

Nejbližší velký cíl je jasný, teď už se jen proběhnout nahoru.

Článek
Fotogalerie

Podle posledních zpráv z trati, tělo Reného Kujana už zase funguje tak, jak si lékařská věda žádá, tedy bez problémů. Možná také proto, že už po lesích nepije, kde co najde. Navíc poslední noci nestrávil v mechu, ale v posteli, což je další plus v jeho cestě. A síly bude potřebovat. Ty před pátkem sbíral u kamarádů v Mníšku, na start vyrazil opět od nádraží v Hrádku nad Nisou. Tam, kde naposledy skončil.

„Počasí je dobrý, až slunečný, což mi úplně nevyhovuje, ale co se dá dělat. Jak se dostanu do Jizerek, budu pod stinnou ochranou stromů. Kilometry vcelku ubíhají, ale není to žádná závratná rychlost. Tělo tuší, co ho ještě čeká, tak se snaží nevysilovat," snažil se běžec filozofovat a odvádět pozornost od únavy do jiných dimenzí. Přece jen už běží od 4. června každý den. Každý den maratón.

Ze čtvrtka na pátek strávil noc opět v lese. „Zase takový robinsonský den uprostřed hlubokého lesa. Osamocený běh, osamocená noc v lese, ale spát se bude dobře, půlka je za mnou, takže už se obrazně řečeno blížím k domovu," dodal si Kujan ve čtvrtek psychických sil.

Ty mu dávají i ti, pro které běží. Jsou to lidé s handicapem, kterých je zhruba 7 % obyvatel České republiky v produktivním věku. To je tedy okolo půl miliónu osob. Právě svým běháním ultramaratónec podporuje vozíčkáře. A není na to sám.

„Banka má interní kampaň ‚Fandím OZP', která mezi zaměstnanci zvyšuje povědomí o práci se zdravotním postižením, a to formou článků v interních časopisech, na intranetu nebo při nejrůznějších akcích pořádaných v budově centrály," říká Renata Krulichová, personální specialistka z ČSOB, která se na projektu podílí. Cílem je zajistit roční provoz Hvězdného bazaru vybráním 300 000 korun, které tato banka jako partner projektu zdvojnásobí.

Kdy a kde se můžete ještě potkat
18. června Sněžka (1602 m n.m.), 130 km k dalšímu vrcholu
21. června Kralický Sněžník (1423 m n.m.) 23 km k dalšímu vrcholu
22. června Smrk (1125 m n.m.) 29 km k dalšímu vrcholu
22. června Praděd (1492 m n.m.) 172 km k dalšímu vrcholu
26. června Lysá hora (1323 m n.m.)

Reklama