Hlavní obsah

Ukopnuté prsty a roláda, nejvyšší český bod zdolán. Mise pokračuje

Má za sebou nejhorší? Neví, to nikdo neví. Třináctý den jeho výzvy mu do cesty postavil nejvyšší bod jeho třítýdenní běžecké mise. René Kujan musel vyběhnout Sněžku, jeden ze sedmi vrcholů, který ho čekal a stále čeká na trase, která bude měřit celkem 1000 kilometrů. Žádný plezír, to vše pro podporu neziskové organizace České asociace paraplegiků.

Foto: Archiv: Tomáš Zahálka

Tak tohle bychom měli, co tam máme dál na běhání?

Článek
Fotogalerie

Sněžku nakonec nedobyl sál, měl kolem sebe běžce, dokonce bez bot, kteří si vyběhli nahoru naboso. Mezi nimi se zjevil i moderátor Jan Tuna a propagátor bosého běhání Tomáš Zahálka.

„V sobotu jsem byl třináctý den na cestě, taky to podle toho vypadalo. V deset jsme se sešli se zástupci vozíčkářů a běžců na kopci před boudou Špindlerovka, klusali jsme deset kilometrů na Sněžku. Zaběhat si přijel i padesátiletý Martin, který před rokem neuběhl ani kilometr, dnes už zvládá půlmaratóny a běhá i naboso," poslal zprávu z trati Kujan, který si mohl za odměnu pochutnat na jahodové roládě, kterou mu poslala paní Tunová.

„Bylo pro mě velkou ctí se připojit, byť jen na chvíli k českému Forrestovi Gumpovi. Renda má můj obrovský respekt. A to hned z několika důvodů. Za to, že za těch pár dní už má za sebou hodně přes 500 kiláků a každý den maratón. Mně stačilo, když jsem s ním před měsícem dal na jadranských ostrovech za týden 167 kilometrů. Navíc přespává uprostřed lesů, vod a strání. A respekt především za to, že běží pro dobrou věc, že svým během pomáhá lidem, kteří to potřebují," nechal se slyšet Tuna, který společně se Zahálkou odnesli tento výběh ukopnutými prsty, přesto poznali nejvyšší český vrchol.

Pár hodin nebyl sám, pár hodin neběžel osamocen, jenže ne na dlouho. Singl stav nastal opět v sobotu v Horní Malé Úpě. Večer přišlo zase stanování, krásná mýtina. Jenže žádné kochání, Kujan zapadl do spacáku. Odpočívat, to je v těchto dnech to hlavní. Možná se mu zdálo o jahodové roládě, hlavně ne o běhání. Před sebou má ještě týden a stovky kilometrů, během nichž bude bojovat se sebou, ale také za ty, pro které běží.

„Renda je pro všechny důkazem a nadějí, že když máte vůli a opravdu chcete, dokážete takřka vše a to přestože se vám do života postaví hodně zlá překážka, o které si většina myslí, že je nepřekonatelná," dodal Tuna, který připomněl, že Kujan sám bojoval o zdraví po autonehodě. I on mohl skončit na vozíku, neskončil, bojoval a vyhrál. Proto teď běží a snaží se pomoci druhým. Dobrý běh!

Kdy a kde se můžete ještě potkat
21. června Kralický Sněžník (1423 m n.m.) 23 km k dalšímu vrcholu
22. června Smrk (1125 m n.m.) 29 km k dalšímu vrcholu
22. června Praděd (1492 m n.m.) 172 km k dalšímu vrcholu
26. června Lysá hora (1323 m n.m.)

Reklama