Hlavní obsah

Startovní listina snů se sejde v Olomouci. Padnou rekordy?

Rekordmani závodu, světová jména, upravená trať a časy, které patří v rámci seriálu RunCzech k nejrychlejším. V sobotu mají běžci jasno, běží se Mattoni 1/2Maraton Olomouc. Na startu nebude chybět ani česká hvězda a olympionička Eva Vrabcová. Po Praze je tento závod druhý největší půlmaratón v Česku. Při svém sedmém ročníku se na start postaví 6 200 závodníků. Kdo nebude moci běžet, může vše důležité zhlédnout v přímém přenosu na portálu Seznam.cz od 18:45. A bude to stát za to. Nejlépe obsazený půlmaratón v sedmileté historii závodu se blíží.

Foto: maminator.cz

Olomoucký půlmaratón. Na trať se loni vydalo 5500 běžců.

Článek

„Podařilo se nám zajistit pravé šampióny. V Olomouci poběží předešlí vítězové a držitelé rekordu závodu – Mary Keitany a Geoffrey Ronoh. To ale není zdaleka všechno, na start se postaví také loňský šampión Josphat Kiptis a skupina skutečně výjimečných žen," je spokojený prezident organizačního výboru Carlo Capalbo.

Základní informace
Datum:25. června 2016
Ročník:7.
Místo startu/cíle:Horní náměstí
Délka trati:21,0975 km
Časový limit:3 hodiny
Kapacita půlmaratonu:6 200 běžců
Ocenění IAAF:zlatá známka kvality (IAAF Road Race Gold Label)
Přímý přenos:od 18:45 Seznam.cz

Ano, ne jen muži, ženy mají světové zastoupení, které přiláká fanoušky běhání. "Na startu máme čtyři ženy z top desítky historicky nejlepších půlmaratonských časů, je to skutečně startovní listina snů," je spokojená smanažerka elitních atletů Jana Moberly. Kdo se nechystá do Olomouce, může si přímý přenos nejen běžeckých hvězd užít on-line na Seznam.cz.

Startovní číslo jedna na hrudi ponese loňský olomoucký šampión Josphat Kiptis. A běžec RunCzech Racing Teamu si na obhajobu triumfu brousí zuby i letos. O vítězství se popere jistě také Cybrian Kotut, Robert Chemosin, Richard Mengich, David Kogei a především Stanley Biwott.

Poběží i olympionička Vrabcová

„Stanley zazářil druhým místem na dubnovém londýnském maratónu a z celého startovního pole má nejrychlejší osobní rekord právě na půlmaratón. Rovněž vyhrál newyorský maratón a kvalifikoval se do keňského maratónského týmu na letošní Olympijské hry," představuje jednoho z favoritů Moberly.

Z českých běžců se diváci mohou těšit na Evu Vrabcovou, která se kvalifikovala na olympijský maratón a v Olomouci bude útočit na český půlmaratónský rekord. Ten má hodnotu 1:11:02 a od roku 1994 jej drží Alena Peterková. Vrabcová se jí na Sportisimo 1/2Maratonu Praha přiblížila na čtyři vteřiny, takže od ní v Olomouci můžeme očekávat velké představení!

Sedmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc odstartuje z Horního náměstí v sobotu 25. června v 19 hodin. Dobrý běh všem!

Zajímavosti závodu
Hned šest mužů už běželo pod magickou hodinu, která v Olomouci stále odolává. Nejvíce se k ní v Olomouci přiblížil Geoffrey Ronoh v roce 2014, kdy do závodu vstupoval coby vodič, ale nakonec slavně zvítězil. O to samé se pokusí i letos
Největším jménem mezi muži je Stanley Biwott. Z celého startovního pole má nejlepší osobní rekord, rovněž vyhrál newyorský maratón a kvalifikoval se do keňského maratónského týmu na letošní olympijské hry
Na start se kromě elitních atletů postaví i známé osobnosti. Hlavní hvězdou olomouckého závodu bude populární moderátor Leoš Mareš, který se chystá na svoji půlmaratónskou premiéru.
Nejvíce zahraničních běžců přijede ze Slovenska, Polska, Německa, Keni, Velké Británie, Itálie, Spojených států, Španělska, Francie a Rakouska
Nejčastějším jménem ve startovním poli je Petr, poté následují Martin a Jan. Nejpočetnějšími jmény mezi ženami jsou Jana, Petra a Lenka
Nejstarší účastník: Jiří Engliš (CZE), 78 let
Nejstarší účastnice: Eva Cupalová (CZE), 69 let

Reklama

Související témata:
Přímý přenos