Hlavní obsah

Cesty za vrcholy: dnes padne Smrk i Praděd. Vydrží Kujan tropy?

Vstane, běží, něco sní, rozbalí stan, suší a spí. Pokud nemáte rádi stereotyp, nevydávejte se tři týdny provozovat stejnou věc. Třeba běžet maratón každý den. René Kujan takový je, běh je pro něj smyslem života, proto se každé ráno přemluví, rozpohybuje rozbolavělé tělo a pokračuje ve zdolávání sedmi nejvyšších českých vrcholů a sedmi nejvyšších pohoří pro podporu neziskové organizace České asociace paraplegiků - 22 dnů, 22 maratónů, celkem 1000 kilometrů.

Foto: Archiv: René Kujan

Úterní bivak. Vidíte ty svítící oči? Říkam vozíku Krvelačná Bestie. Je fajn, že všechno uveze, ale v kopcích si bere až moc moji energie.

Článek
Fotogalerie

Noc na středu strávil v polské přírodě. „Po nedeštivé noci v hustém a tmavém lese jsem se musel hodně přemlouvat, abych vstal, ale musel jsem. Na desátou jsem byl domluvený, že mi známý před Kralickým Sněžníkem vezme do auta vozík, nahoru to s ním nejde," oddychl si redaktor behani.sport.cz, že nemusí tlačit káru do výšky 1424 metrů nad mořem.

Trampoty s počasím. V pondělí déšť, i kroupy spadly jako pozdrav. Ve středu další extrém. „Z Prahy mi všichni píší, abych si dával pozor na tropická vedra," přiznal Kujan komunikaci s civilizací. Jenže. „Já v úterý dvakrát zmoknul a vedro mi tedy nebylo," přiblížil běžec odlišné podmínky.

V úterý opustil Polsko, oddechl si, běžel kolem obchodů, ale nezastavil, nemohl si nic koupit. „V kapse ani gram zlota. Na Sněžníku se kazilo navíc počasí, hodně foukalo. Moc jsem se nezdržoval a pádil dál. Původně jsem myslel, že dám ještě Smrk, ale byl jsem promočený a promrzlý. Dal jsem si rozkaz. Smrk padne ve středu společně s Pradědem," vyhodnotil situaci Kujan a zamířil pod střechu a čtyři zdi. Ty tentokrát místo polského jehličí.

„V Ostružné je malý penzion, bohužel nevaří. Budu muset ulovit něco ve vsi nebo schroupat sušenky ze zásob. Ale bude postel, snad vyschnou věci, všechno je vlhký. Asi se už těším na ty tropy. I když. Kdo běhá, ví, jaké to je běhat v pětatřiceti stupních," zamudroval si a ukončil spojení Kujan. Poté odešel do vsi shánět potravu.

Kdy a kde se můžete ještě potkat
22. června Smrk (1125 m n.m.) 29 km k dalšímu vrcholu
22. června Praděd (1492 m n.m.) 172 km k dalšímu vrcholu
26. června Lysá hora (1323 m n.m.)

Reklama