Hlavní obsah

Sprintem se začal bavit před pěti lety, přitom mu táhne na stovku!

Pokud máte něco rádi, nemáte většinou problém se překonávat. Takovou filozofii razí i Lou Billinkoff. V třiadevadesáti letech je sprinterem. Ano, Usain Bolt se nemusí obávat o svůj rekord na 100 metrů, samozřejmě. Kanaďan z Winnipegu se naposledy umístil na třetím místě, když zaběhl čas 28,29 sekundy. Ukrojil více než sekundu z loňského roku. Aplaus na otevřené scéně, společná fotografie s o mnoho let mladšími atlety.

Foto: Facebook: CBC News

Lou Billinkoff, i v 93 letech se dají běhat sprinterské tratě.

Článek

Na start se postavil proti konkurentům, kteří byli téměř o polovinu mladší. "Byl bych velmi zklamán, pokud bych měl horší čas než loni," usmíval se Billinkoff v rozhovoru pro server cbc.ca.

Nad jeho síly byli sprinteři, které nemohl porazit. Pokud by zaběhl jejich časy, popřel by vývoj lidského rodu. Na prvním místě skončil můž, kterému je 58 let a zaběhl čas 13,68 sekundy. Druhý byl padesátiletý bežec a jeho čas 14,81. Jestli zlomil tento vitální a odvážný muž místní rekord, neví. Provinční klub, který závod pořádal, si nevede evidenci v této věkové kategorii. Není se čemu divit, tolik běžců se na start sprintu nestaví. Možná by stačilo zapsat Billinkoffa nyní, patrně dlouho jeho čas nikdo neohrozí. Jedině on sám.

Obdiv má i mezi dětmi

"Myslím, že je to skvělé. Pokud tohle dokáže, proč ne. Já mám padesát let, inspiruje mě k závodům Vidí ho i malé děti, které ho povzbuzují, to je něco," rozpovídal se s respektem Andy Tough, který obsadil druhou příčku. A nebylo to poprvé, kdy tento muž viděl o více než čtyřicet let staršího atleta na trati.

V loňském roce, když byl Billinkoff o rok mladší, zaběhl čas 29,54 sekundy. "Zpočátku jsem si říkal - on chce běžet 100 metrů? Pak ho vidím a letos je zase zpátky. Je zřejmé, že to bere vážně. Je na to pyšný," všiml si Tough.

Je starý 93 let, končit ale nehodlá

Před pěti lety prodělal občan Winnipegu lehký infarkt, poté začal s běháním. Ano, téměř v devadesáti letech! Předtím neměl moc zájem o sport, cvičení, ale po běhání se začal cítit lépe, navzdory rokům.

"Jsem jedním z nejšťastnějších lidí na tomto světě. Mám dobré zdraví, ženu, která vypadá velmi dobře a sleduje moji dietu. Mám rodinu, která mi dělá radost, mám spokojený život. Štěstí, to je moje odpověď," přiznává Billinkoff, který doufá, že se dočká věkové kategorie pětadevadesát let. Má ještě dva roky.

"Vím, že můžu prorazit, jestliže mohu dělat to, co dělám dnes, pak budu mít v 95 letech rekord, věří svému zdraví muž, který není sportovně vysílen, začal přece teprve před pěti lety. Měl by mít teoreticky vše před sebou.

Reklama