Hlavní obsah

Tragédie na horských závodech: Naděje na záchranu pohřešovaného pohasly

Gmunden

Hornorakouský Gmunden byl tento víkend němým svědkem nenadálého neštěstí. Jeden z účastníků horských závodů Traunsee-Berg-Marathon vystartoval na trať, do cíle se však už nedostal. Pátrání po něm bylo spuštěno v sobotu odpoledne. Bezvýsledné hledání stovky mužů záchranných složek ukončil až smutný nález z nedělního dopoledne.

Foto: Asics.com

Horské závody představují vyšší riziko. (ilustrační foto)

Článek

24letý účastník horských závodů byl nejprve hlášen pouze jako pohřešovaný. V sobotu před devátou hodinou ranní v pořádku odstartoval na horském půlmaratónu. Kolem jedné hodiny jej spatřili u hory Gmundnerberg, kudy trať závodu vedla. Sám závodník ještě v půl druhé kontaktoval svou matku a řekl jí, že se necítí úplně dobře a že má v plánu závod předčasně ukončit.

Právě do této informace vkládali všichni velké naděje. Existovala totiž možnost, že se mladý běžec uchýlil do některé z horských chat a najde se živ, mimo oficiální trať závodu. V půl čtvrté spustila atletova přítelkyně oficiální pátrací akci, když kontaktovala policii a požádala ji o pomoc. Od telefonátu matce se již neozval, do cíle půlmaratónu nedorazil a jeho telefon byl nedostupný. Do pátrání se zapojilo na sto pracovníků policie, horské služby a dalších záchranných složek včetně psovodů s pátracími psy a policejního vrtulníku s termovizí.

Vyšetřování ukázalo, že běžec nikdy nedorazil ani ke kontrolnímu stanovišti Gmundnerberg, v jehož blízkosti byl pravděpodobně naposledy spatřen. Pátrání pokračovalo až do půlnoci, ale bezvýsledně. Žádný pokrok nepřinesly ani pokusy zaměřit mladíkův mobil. Záchranná akce pokračovala také v neděli, kdy bylo na východní straně hory nalezeno bezvládné tělo. Záchranáři už ovšem mohli pouze konstatovat smrt.

„Pohřešovaný čtyřiadvacetiletý účastník horských závodů, byl bohužel nalezen v nepřístupném terénu mrtev. Všichni horští maratónci jsou hluboce otřeseni touto tragédií a veškerými svými myšlenkami jsou nyní s příbuznými a přáteli nešťastného mladíka," vyjádřili se k celé události ještě v neděli organizátoři závodu.

Účastníte se také horských běhů? Cítíte se na nich bezpečně?
Ano, organizátoři si jsou vědomi zvýšených rizik a nic nepodceňují.
16,5 %
Vcelku ano, dávám si prostě více pozor.
7,2 %
Necítím, proto se jich raději moc neúčastním.
76,3 %
Celkem hlasovalo 2626 čtenářů.

Reklama

Související témata: