Hlavní obsah

Monstrum poprvé selhalo - extrémista rekord nepřekonal

Rainer Predl, extrémní sportovec a vytrvalec, ohlásil na čtvrtek 7. července svůj další pokus o překonání rekordu. Nešlo o nic menšího než uběhnutí maximální vzdálenosti za dobu 48 hodin. Nejmenším cílem zde bylo překonání národního rekordu s hodnotou 375 kilometrů. Několik negativních faktorů se ale rozhodlo, že si dají dostaveníčko ve stejný den a na stejném místě jako samotný ultra-man, a tak se tentokrát nezadařilo. První vážné potíže nastoupily už po prvních patnácti kilometrech.

Foto: facebook R. Predl

Z očí Rainera Predla je možné vyčíst bolest a vyčerpání. Nikoli však prohru.

Článek

„Byl to bez jediného přehánění nejtěžší běh mého života," bilancoval hned po ukončení samotný Predl. Kdo by ale čekal, že se extrémní sportovec nechal zlomit, hluboce by se mýlil. Predl i přes velké bolesti kolena a nepřízeň počasí svoji osmačtyřicetihodinovou misi dokončil. Nevzdal a neskončil dříve, než uplynul vymezený čas. Už to si zaslouží velký obdiv.

Šestadvacetiletý matador začal odvíjet první kilometry na okruhu o délce 1192,05 metrů za vysokých veder. Ta samotná by běžce nedokázala zastavit. Po patnácti kilometrech se ale začalo ozývat zranění z předchozího roku - koleno. Predl loni utrpěl frakturu čéšky. „Bolesti v podstatě od začátku pokusu mi způsobily velké problémy. To jsem z dřívějška neznal. Musel jsem bojovat hned od počátku a už po prvních třiceti kilometrech jsem se přistihl, jak zcela vážně uvažuji o možnosti vzdát to," přiznal běžec.

Ačkoli sám říká, že vedra mu nevadí a naopak je má rád, druhý den už má po těle popáleniny druhého stupně. Následně mu počasí připraví přeháňky, které rychlosti také moc nepřejí. I tak mohl ale vytrvalec po osmačtyřiceti hodinách hlásit překonání hranice 326 kilometrů. Avizovaný rekord by musel mít hodnotu přes 375 kilometrů. Přesto je běžec spokojený, svůj přechozí osobní rekord totiž vylepšil o 50 kilometrů.

RAINER PREDL (26)
výška: 180 cm
váha: 65 kg
• držitel světového rekordu v 7denním běhu na páse (852,46 km)
• držitel světového rekordu v běhu na páse na 100 km (7:15:08)
• vítěz MS v běhu na 100 km v Itálii (7:13)

Tento pokus pokládá za nejtěžší ze všech, mnohem těžší než například svou „pásovou sedmidenní", při níž nastavil nový světový rekord pro kontinuální běh na páse po dobu sedmi dnů. Tentokrát nepovažuje svůj počin ani za vítězství, ale ani za porážku. „Bylo to prostě šílené," komentuje lakonicky. Je rád, že i přes nastalé potíže se mu podařilo splnit svou charitativní misi a vybrat peníze pro lidi bez domova. Nyní se chce soustředit na mistrovství světa v běhu na 100 kilometrů v roce 2017, na němž bude reprezentovat svou vlast.

Reklama

Související témata: