Hlavní obsah

Naháči vydělávají spousty peněz

Ve jménu pokroku a záchrany ohrožených druhů zvířat jsou někteří lidé schopni udělat snad cokoli. Toto tvrzení je samozřejmě proneseno s trochou nadsázky. Navíc v Británii mají běhy „bez“ překvapivě poměrně velkou popularitu. Jinak vždy uhlazení, seriózní Britové mnohdy odhazují své svršky i spodky zcela bez zábran. Tentokrát to bylo ve jménu tygra.

Londýnskou zoo proběhli naháčiVideo: Reuters

 
Článek

Už čtvrtým rokem se v londýnské zoo staví na start obnažení jedinci, muži, ženy, staří, mladí, aby pomohli dobré věci. Dvě stovky odvážlivců odhodily se svým šatem i stud a zúčastnily se charitativní akce na podporu velké kočkovité šelmy. Happening nese název Streak for Tigers (úprk pro tigra), přičemž streak může v anglickém jazyce označovat jednak úprk, jednak skupinu těchto ušlechtilých zvířat. Humorné transparenty podél trati hlásají: „Mravenci nepotřebují spodky. Ani vy je nepotřebujete!" „Lamy zřídka nosí pyžamo!"

Princip podpory projektů na záchranu tygrů je jednoduchý a pro Británii typický. Každý běžec věnuje do sbírky určitou částku, zároveň se snaží motivovat své přátele, příbuzné, známé, aby také darovali (tzv. crowd fundraising). Nechají se vlastně svými přáteli „sponzorovat". Jen tato jediná akce vydělala letos přes 25 000 liber, zhruba 800 000 korun. Při dvou stech účastnících se tak dostáváme k zajímavému číslu 4 000 získaných korun na jediného účastníka!

Vybrané prostředky se používají na monitoring predátorů a hlídky chránící je před pytláky a likvidující nastražené pasti. „Streak for Tigers za své čtyři roky existence vydělal přes 160 000 liber (zhruba pět miliónů korun). „Je nám velkou ctí pořádat takovouto akci a jsme nadšeni zjištěním, že je tolik fanoušků velkých šelem, kteří nám je pomáhají chránit," říká James Wren, ředitel fundraisingu ze Zoological Society of London.

Byli byste také ochotni svléknout se pro dobrou věc?
Ano, bez problémů. Svlékám se na veřejnosti běžně.
47 %
Musel/a bych překonat ostych, ale asi bych to zvládl/a.
25,8 %
Možná do spodního prádla, více ale ne.
27,2 %
Celkem hlasovalo 4739 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Pytláctví
Nástrahy