Hlavní obsah

Atlet po změně pohlaví: poprvé v historii v národním týmu USA

Chicago

Chris Mosier je prvním člověkem po změně pohlaví, který se dostal do národního týmu Spojených států amerických. Ve věku čtyř let začal přicházet na to, že jeho vnímání své vlastní identity nekoresponduje zcela s jeho tělesnými danostmi. V těle ženy byl uvězněn muž bojovník. Dříve soutěžil v ženské kategorii, ale nebylo to zkrátka ono.

Foto: Profimedia.cz

Chris Mosier, první transgender-atlet v dějinách amerického sportu.

Článek

Od roku 2009 se věnuje duatlonu a triatlonu poté, co zdolal svůj první maratón. Potřeboval nějakou další výzvu. „Pro mě je triatlon opravdová výzva, protože tato disciplína propojuje tři různé sporty a plavání je mou největší slabinou, je pro mě největší mentální výzvou," vysvětluje Mosier.

Ještě na univerzitě potkal svou nynější manželku Zhen. V roce 2010 prošel kompletní proměnou a fyzicky se z něj stal muž. „Nevěděl jsem, jestli budu po proměně schopen soutěžit s muži, v mužských kategoriích," svěřuje se Mosier. „Prostě jsem to udělal. A každý úspěch, kterého jsem od té doby dosáhl, mi ukazoval, že všechno je možné. Nekladl jsem sám sobě žádné překážky, nelimitoval jsem se a prostě dělal, co bylo třeba," doplňuje. Mosier se velmi angažuje ve věci osob po změně pohlaví, převážně v souvislosti se sportem. Založil také webové stránky TransAthlete.com.

Loni dosáhl na národních mistrovstvích skvělých časů v duatlonu a získal si tak místo v národním týmu Spojených států. Jako vůbec první transgender-sportovec. „Místo v národním týmu je pro mě splněným snem. Vždycky jsem toužil mít své jméno na národním trikotu. Moci reprezentovat svou vlast na nejdůležitějších závodech světa je prostě nepopsatelné. Je to pro mě obrovská příležitost," uvedl atlet.

Reklama

Související témata: