Hlavní obsah

Vodič selhal. Závodníci tak nesplnili kvalifikaci

Boston

Vodič na závodě Santa Rosa Marathon svedl běžce ze správné trasy. Zdá se, že tento maratón má prostě smůlu. Nejrůznější trápení ho pronásledují už potřetí z posledních čtyř ročníků. Vodič na čas 3:03 hodiny svým svěřencům naložil téměř o jednu míli více. Ti už pak neměli prostor omyl napravit a svého vysněného času nedosáhli.

Foto: RunCzech

Není nad dobré pacemakery - ilustrační foto.

Článek

Jejich smutek a rozhořčení bylo určitě o to větší, že s vysněným časem se mohou rozloučit také s vyhlášeným maratónem v Bostonu. Na něj se totiž původně chtěli dosaženým časem kvalifikovat. Hned u první občerstvovací stanice vodič špatně odbočil, a místo doleva se vydal vpravo. Než na svůj omyl přišel, bylo půl míle dávno za nimi. První občerstvovačka byla umístěna hned na druhé míli, tedy asi na třiapůltém kilometru závodu.

Podobné chyby se občas stávají. Někdy je závod příliš dlouhý, někdy příliš krátký. Kupříkladu po ukončení závodu Chattanooga Marathon se zjistilo, že byl o téměř půl kilometru kratší. Velmi podobná chyba postihla také The Rehoboth Beach Seashore Marathon. Jindy je špatně značená trať a desítky běžců jen slepě následují toho, kdo běží před nimi, i když zrovna zvolil špatnou odbočku. Historie už zná i případy, kdy někdo část trati úmyslně přeznačil špatně.

Případ závodu Santa Rosa Marathon má ale poměrně šťastný konec. Bostonská asociace Boston Athletic Association (BAA) každý exces posuzuje zvlášť a časy z kratších nebo delších závodů přepočítává na správnou distanci a může je jako kvalifikační kritérium uznat. Organizátoři závodu tak mají čas vyřešit svůj problém do dvanáctého září, kdy se oficiálně otevírá registrace na Boston. Je ale jasné, že by si už měli konečně začít dávat trochu více pozor. Před třemi lety museli diskvalifikovat první tři muže za zkrácení trasy, loni zase vyhlásili vítězkou maratónu ženu, která kvůli zranění nakonec běžela jen poloviční trať.

Účastnili jste se někdy závodu s podobným problémem?
Ne, nikdy.
80,4 %
Ano, už se mi to stalo.
19,6 %
Celkem hlasovalo 882 čtenářů.

Reklama

Související témata: