Hlavní obsah

Když jsem ho viděla naposledy, byl mrtvý, říká účastnice závodu

Chicago

Šestašedesátiletý Richard Sikorski měl obrovské štěstí. Náhlá srdeční zástava jej postihla na sedmé míli maratónu v Chicagu. A že je sedmička přeci jen šťastné číslo, se mohl přesvědčit o pár vteřin později. Zatímco pociťuje podivnou slabost a nedostatek vzduchu v plicích, padá k zemi jako podťatý, ztrácí vědomí, jen pár metrů za ním běží zdravotní sestra. Zapomíná na svůj původní cíl uběhnout svůj první maratón v životě a poklekává u muže, který je v tu chvíli klinicky mrtvý.

Foto: Profimedia.cz

Trať maratónu je mnohde nejbezpečnější místo. (ilustrační foto)

Článek

Zkušená zdravotnice zjišťuje puls ‒ nulový. Okamžitě začíná s nepřímou masáží srdce. Na místo přibíhá další zdravotní sestra, běží maratón rovněž poprvé. S kolegyní stačí prohodit jen několik málo slov. Obě jsou profesionálky. Zatímco jedna se snaží nahodit muži srdeční motor, druhá zahajuje dýchání z úst do úst. Mozek a další důležité orgány potřebují zásoby okysličené krve, jinak následuje nenávratné poškození a smrt. Podaří se jim postaršího běžce zachránit?

„Náhlá zástava srdce postihuje jednoho ze 150 000 až 200 000 účastníků maratónů," vypočítal pro magazín Runnersworld šéf zdravotního zajištění Chicago Marathonu doktor George Chiampas. „Jelikož máme na startu našeho závodu 45 000 běžců, mohlo by k takové události statisticky dojít jednou za tři roky," dodal. Na jednom z nejprestižnějších maratónů světa ovšem neberou nic na lehkou váhu. Po trase závodu je rozmístěno 150 automatických defibrilátorů, které pomocí elektrického výboje mohou přivést srdeční sval zpět k činnosti. „Ve skutečnosti je trať maratónu obzvlášť bezpečné místo," říká doktor Chiampas. „Pravděpodobnost, že přežijete náhlou srdeční zástavu, je mnohem vyšší než na jakémkoli jiném místě."

Sikorski byl převezen do nemocnice a následně podstoupil pětinásobný bypass. Téměř okamžitě zahrnul lékaře otázkami, kdy bude moci zase běhat. Později na rehabilitaci jej musely sestry odhánět z běžeckého pásu nebo jej alespoň brzdit. Chce prostě dělat to, co má rád. Dcera šťastného běžce mezitím zjišťovala, kdo jsou ony dvě ženy, jež zachránily jejího otce. Našla je.

"Naposledy jsme ho viděly mrtvého," mohly si říkat.

A po roce se zdravotní sestry se svým nenadálým pacientem opět setkávají. Jedna kvůli zranění jako divák, druhá muže doprovází na maratónské trati. „Z loňska mi chyběla cílová fotografie. Tu jsme letos doplnili," směje se Richard Sikorski.

Dokázali byste zachránit zkolabovaného běžce?
Ano, ve škole jsme měli kurz první pomoci.
32,1 %
Asi ano, něco už jsem o tom četl/a.
33,1 %
Ne, nevěděl/a bych co dělat.
34,8 %
Celkem hlasovalo 1820 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články