Hlavní obsah

Máte na to? Šest dní v džungli přežijí jen ti nejodolnější!

Brasília

Myslíte si, že už něco vydržíte, že vaše fyzička je na výši a vaše psychická stránka takřka neví, co je strach? Zkuste se příští rok přihlásit na závody v původní brazilské džungli. Skoro polovina startujících to nezvládne. A ti, co to zvládnou, pláčou v cíli jak malé děti.

Závody v džungli nejsou pro každéhoVideo: Reuters

 
Článek

Pokud se domníváte, že jste už v životě něco zažili a jen tak něco vás nepřekvapí, zkuste Jungle Marathon v Brazílii. Teploty přesahující 40 °C, vlhkost vzduchu na úrovni 99 %, pohyb pod příkrovem původní džungle, na jejíž půdu v podstatě nepronikne denní světlo. Budete se brodit bažinami, v nichž žijí obávané anakondy, budete křižovat řeky, kde mají domov kajmani a piraně. Obrovská převýšení budete zdolávat po kluzkých, bahnitých stezkách. A tak to bude po celých 254 kilometrů.

CNN označila tento maratón za nejnáročnější vytrvalecký závod světa. Zkusíte ho? Pak se připravte na to, že budete cedit krev, pot i slzy. Letos se na start sjela padesátka atletů z celého světa, aby vzájemně změřili síly v šestidenním etapovém závodě. Závod se koná každoročně už dvanáct let. Závodníci se musejí vyrovnávat s doslova smrtelným koktejlem nepříznivých podmínek.

Vysoké teploty a vlhkost vzduchu, zrádný terén, překonávání vodních toků a bažin. To vše vytváří podmínky, s jakými se atleti nesetkají nikde jinde na světě. Z padesátky startujících dokončilo všech šest etap jen 31 závodníků. Prvenství si odnesl Australan Andy Turner a v ženské kategorii si vítěznou trofej domů odvezla Isadora Soares.

Reklama

Související témata:
Džungle
Jungle
Piraňa