Hlavní obsah

Nechám si uříznout nohu, oznámil šampión na facebooku

Boulder

Když elitní ultramaratónec a trailrunner Dave Mackey koncem loňského května vyrazil na trénink ve svém domovském Boulderu v Coloradu, ještě netušil, že na jeho běžecké stezce číhá tragédie. Kousek od vrcholu Bear Peaku mu na kameni sjíždí noha a Dave nedobrovolně absolvuje šestimetrový pád.

Foto: Profimedia.cz

Šampión v trail runningu dospěl k nelehkému rozhodnutí. (ilustrační foto)

Článek

Jeho vyprošťování a záchrana trvala dlouhé hodiny. Záchranáři museli ošetřit a stabilizovat zranění hlavy, hrudníku, rukou i nohou. Nejhůře na tom byla levá noha. Komplikovaná otevřená zlomenina holenní i lýtkové kosti dělala lékařům nejvíce starostí, stejně jako samotnému Davovi.

Po více než šestnácti měsících operací, terapií, neustálých komplikací, zánětů a permanentních bolestí dospěl šampión k nelehkému rozhodnutí. Už nemá sílu snášet více bolesti a další zákroky, které s největší pravděpodobností tak jako tak nepřinesou zlepšení. Na svém sociálním profilu oznámil, že po konzultaci s mnoha lékaři, terapeuty a rodinou podstoupí amputaci levé nohy pod kolenem.

„Rozhodl jsem se pro řešení, které už nepůjde vzít zpět. Chci opět žít bez bolestí a toto je také cesta ke svobodě, cesta, jak opět budu moci vodit děti do školy, znovu běhat a závodit," napsal vytrvalecký přeborník. Toto rozhodnutí mnoho jeho blízkých lidí z běžecké komunity šokovalo, je však do velké míry pochopitelné. Dave mnoho měsíců strávil s externím kovovým fixátorem na noze, bez možnosti pohybovat se jinak než o berlích. Jeho kost byla také vyztužena ocelovým trnem podložena kovovými destičkami a zpevněna šrouby.

Davovo tělo se s tolika cizorodými předměty a množstvím operací vypořádávalo velmi těžce. Infekce následovala infekci a tento stav trvá v podstatě doteď. Chodit bez berlí nebo hole je pro Mackeyho v tuto chvíli nemožné. Jde přitom o špičkového závodníka zvyklého na mnoho pohybu a tréninků v podstatě každý den. Národní mistrovství vyhrál hned ve třech distancích ‒ na 50 kilometrů, 50 mil a 100 kilometrů. Dvakrát byl ve Spojených státech jmenován ultraběžcem roku. 2007 se rovněž stal prvním člověkem, jenž překonal výzvu rim-to-rim-to-rim v Grand Canyonu v čase pod sedm hodin.

Nyní věří, že po několika málo týdnech od amputace bude díky protéze opět schopen bez větších problémů chodit, běhat i lézt po skalách. A to mu společně s ostatními přejeme i my!

Reklama

Související témata: