Hlavní obsah

Bratři překonali cílovou čáru poprvé a naposledy společně. Jeden z nich umírá

Chicago

Jednovaječná dvojčata, bratři Shane a Shawn Greenovi, prožili celý život spolu. Společně hráli basketbal, společně chodili do školy a společně také běhali. Shawn byl z obou bratrů vždy ten rychlejší, takže proběhnout cílem ruku v ruce se jim podařilo poprvé až letos. A zřejmě také naposledy. Shawn prochází posledním stádiem neléčitelného druhu rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Bratři poprvé a naposledy překonali cílovou čáru společně. (ilustrační foto)

Článek

Shawn byl z obou bratrů, kteří jako by si z oka vypadli, vždy ten rychlejší. Pravidelně předbíhal svého bratra Shana na třináctém kilometru půlmaratónské tratě. Letos ale bylo všechno jinak. Jednačtyřicetiletí bratři překonali celou trasu spolu a společně také vběhli do cíle.

Bylo to v roce 2015, kdy lékaři Shawnovi diagnostikovali neoperovatelný nádor na mozku. Přitom s rakovinou se musel vytrvalec prát už před šesti lety. Tenkrát vypadalo vše mnohem nadějněji. A z té doby má na hlavě velkou pooperační jizvu. Otce tříleté holčičky tentokráte choroba skolila. Chůze je pro něj možná pouze s pomocí hole a také jeho komunikační schopnosti se značně zúžily. Na většinu otázek odpovídá jednoslovně, pouhým ano, nebo ne. Naštěstí je jeho jednovaječný bratr schopen většinu jeho myšlenek a přání odhadnout a komunikovat tak alespoň částečně za něj.

Shane říká, že ani jednou nechyběl u bratrových návštěv lékařů. Na jedné z posledních položil bratrovi otázku, jestli by mu nevadilo, kdyby ho na půlmaratónu v Chicagu tlačil ve vozíku před sebou. „Rád bych s tebou tenhle závod ještě jednou běžel, myslíš, že bys do toho se mnou šel?" zeptal se tehdy Shane.

Další dny pracovali bratři společně s organizátory na tom, aby získali speciální běžecký vozík, do nějž by se Shawn vešel. Zpočátku to vypadalo, že bude možné absolvovat společně pouze poslední úsek, ale bratři byli neústupní. Poběží společně celý závod, a hotovo! Shane začal trénovat s kočárkem, do kterého umístil své dvě dcery ve věku sedm a deset let. „Má žena měla strach, že bratra po cestě vyklopím!" smál se Shane po závodě bok po boku se svým bratrem.

Ráno před závodem se sešly na tři desítky kamarádů a příbuzných dvojčat, aby je podpořily. „Byl to nejlehčí závod, jaký jsem kdy absolvoval," pochvaloval si Shane. „Cítil jsem bratrovu energii, jeho sílu, která mi pomáhala," dodal. Oba bratři se soustředili pouze na běh samotný. Na poslední úsek Shawn vstal z vozíku a cílovou čáru překonal o holi opíraje se o bratra. O budoucnosti spolu moc nehovoří. „V mém životě vznikne obrovská díra, kterou nedokáže nic zaplnit. Ale já vím, že bratr mě bude stále sledovat," uzavřel Shane se slzami v očích.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články