Hlavní obsah

Hřbitov jako cíl? I tak patří mariňácký závod k nejoblíbenějším

Washington

Američtí mariňáci platí ve válečných kruzích za jedny z nejobávanějších protivníků. Silní a vytrvalí, s psychikou schopnou vzdorovat déle než kdokoli jiný. Před 41 lety založili pro své zraněné kamarády závod, aby získali další finance na jejich podporu. Všechny prostředky jdou do jejich fondu. Vítězové závodu žádné peníze nedostanou.

Marine Corps Marathon v ArlingtonuVideo: Reuters

 
Článek

I přes tuto skutečnost patří Marine Corps Marathon k celosvětově nejoblíbenějším závodům svého druhu. Se svými třemi desítkami tisíc účastníků se řadí na šesté místo ve Spojených státech. Celosvětově jde o dvanáctý největší maratón. Každoročně se ho účastní běžci ze všech padesáti států USA a více než padesáti dalších států světa. Pravidelně se pořádá poslední říjnovou neděli a přezdívá se mu také Lidový běh, The People's Marathon. Účastnit se může každý od dovršeného 14. roku věku (u nás je zpravidla maratón přístupný až od 18).

Desítky tisíc účastníků přicházejí pravidelně podpořit nemenší davy diváků dokreslující atmosféru náročného běhu ve Virginii. Celá trasa vede ulicemi Arlingtonu a Washingtonu, D.C., aby nalezla svůj konec u Památníku americké námořní pěchoty, Marine Corps War Memorial v těsné blízkosti Arlingtonského národního hřbitova.

Mezi účastníky MCM patří také mnoho významných osobností. Svůj maratón si zde zaběhla kupříkladu známá moderátorka Oprah Winfreyová nebo bývalý viceprezident USA Al Gore.

Pro nás není bez zajímavosti, že jeden z vojáků na památníku v sousoší mužů ve zbroji vztyčujících americkou vlajku představuje Čechoslováka Michaela Stranka. Tento památník má jako jedno z velmi mála míst oficiální poctu ‒ nepřetržitě vztyčenou národní vlajku.

Oficiální misí maratónu je podporovat dobrou fyzickou kondici, sbližovat lidi a doložit organizační schopnosti US námořní pěchoty. Závod pravidelně provází obrovská vlna solidarity a patriotismu. Dočkáme se podobné akce i u nás?

Uvítali byste Maratón České armády?
No tak určitě, maratónů není nikdy dost!
66 %
Uvítal/a, ale neběžel/a.
19 %
Ne, naše armáda by měla nejprve zalétat gripeny.
15 %
Celkem hlasovalo 153 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Pěchota