Hlavní obsah

Tajemná díra v zemi ohrožuje prestižní závody

Fukuoka

Na hlavní ulici v japonské Fukuoce se v úterý nad ránem s obrovským rachotem vytvořila tajemná díra. Hlavní dopravní tepna byla doslova přervána. Stejně tak vedení plynu, elektrické energie, datového spojení a kanalizace. Propad se vytvořil na trase prestižního Fukuoka Marathonu, který vyhrál i český borec těšící se u Japonců po celý zbytek života velké úcty a obdivu.

Foto: Profimedia.cz

Tajemná temná díra ohrožuje obyvatele i mezinárodní maratón.

Článek

Už první prosincovou neděli má odstartovat u nás poněkud méně známý, v celosvětovém měřítku ovšem velmi prestižní Fukuoka Marathon. Přesně na jeho trase se ovšem nyní vytvořil obrovský propad zeminy a není jasné, zda se problém podaří do té doby vyřešit. Díra velká 900 čtverečních metrů a hluboká asi 15 metrů nezpůsobila jen obrovské komplikace samotnému městu. Za cíl si vybrala i 22.-23. kilometr mezinárodního maratónu.

Velká díra podle odborníků vznikla spolupůsobením několika faktorů. Částečně by na vině mohly být stavební podzemní práce na nedaleké stanici metra, zčásti také působení podzemní vody a kanalizační systém pocházející ze 70. let ve špatné kondici. Okolí propadu muselo být evakuováno, stovky rodin přišly o připojení k energiím a v důsledku kolapsu datových linek se ve městě také zhroutil bankovní systém.

Japonsko je ovšem zemí s velmi dlouhou tradicí boje s vulkanickou činností, zemětřeseními a dalšími průvodními jevy. Odborníci nyní hovoří o tom, že se jen v samotném Japonsku každý rok objeví 4 000 – 5 000 podobných děr a jejich počet začíná prudce narůstat. Na vině jsou prý hlavně častější silné přívalové deště a nestabilita systému podzemních vod.

Pro nás Čechy je zajímavé, že maratón ve Fukuoce v roce 1961 vyhrál náš Pavel Kantorek, současník Emila Zátopka. Od té doby se český vytrvalec stal miláčkem japonského publika a jeho chodidla jsou rovněž otištěna do tamního chodníku slávy společně s chodidly dalších vítězů tohoto prestižního závodu.

Maratón ve Fukuoce se poprvé konal v roce 1947 a od té doby se konal pravidelně každým rokem. Několikrát na něm bylo dosaženo světových rekordů. Fukuoka Marathon je desátým nejstarším maratónem světa. Abyste se vůbec mohli ucházet o startovní číslo na tento závod, musíte jako muž splnit časový limit na jiném maratónu IAAF pod 2:40 hodin (skupina B), či dokonce pod 2:27 hodin (skupina A). Dočkáme se ještě někdy českého vítězství?

Reklama