Hlavní obsah

Ruský medvěd lhal. Dokumenty prý byly pozměněné

Glasgow

Ruská hackerská skupina Fancy Bears (Nóbl medvědi) na svých stránkách oznámila, že bude zveřejňovat ukořistěnou dokumentaci olympijských sportovců z Ria. A začala tak také činit. Cílem hackerů je prý odhalit skutečné pozadí práce Světové antidopingové agentury WADA, zneužívání systému a podvody. Takový záměr by byl jistě chvályhodný, jenže WADA nyní tvrdí, že nejde o autentické dokumenty. Texty týkající se prominentních sportovců prý byly pozměněny.

Fancy Bears - špinavá propaganda, nebo počestný záměr?

Článek

Fancy Bears se zaměřuje na systém takzvané terapeutické výjimky (Therapeutic Use Exception ‒ TUE). Ta sportovcům umožňuje „z léčebných" důvodů užívat léky, jež kromě jiného také zvyšují tělesný výkon a které by byly v jiných případech zakázané a nepřípustné.

Skupina hackerů zveřejnila údajné důkazy o pokrytectví celého systému a tvrdí, že stovky atletů před olympiádou v Riu de Janeiru požívaly výhod terapeutických výjimek. Výbor antidopingové agentury  na zasedání ve skotském Glasgow konstatoval, že 18 z doposud uveřejněných dokumentů byly falešné a neodpovídaly skutečnosti. O jaké sportovce ale přesně šlo, agentura neuvedla.

Ruští Fancy Bears pravidelně zveřejňovali utajované lékařské zprávy uznávaných špičkových atletů. V jejich hledáčku se ocitli například i Britové: vytrvalec Mo Farah triatlet Alistair Brownlee. Největší pifku mají ovšem ruští hackerští medvědi na sportovce ze Spojených států amerických. Zveřejněné dokumenty šly napříč sportovními disciplínami a ukazovaly, jak údajně snadné je dopovat za oficiálního dohledu antidopingových hlídacích psů.

Celkem jde o 228 záznamů 127 atletů. Zástupci WADA ovšem tvrdí, že zdaleka ne všechny zveřejněné záznamy jsou autentické. Některé prý byly pozměněné, některé dokonce od začátku do konce zfalšované. Ředitel WADA pro medicínské záležitosti Alan Vernac řekl, že 18 záznamů kompletně pocházejí od Fancy Bears. Opět ale nebylo upřesněno, o jaké záznamy přesně jde.

Za úniky dokumentace sportovců prý stojí ruská výzvědná služba. Má jít o odplatu za rozkrývání ruských praktik, kdy oficiální laboratoře kryly stovky pozitivních dopingových nálezů.

Věříte v „čistotu“ olympijských her?
Ano, vše je křišťálově průzračné a čisté.
3,2 %
Mno, nevím.
3,4 %
Ne, v našem dnešním systému tomu mohou věřit jen naivky.
93,4 %
Celkem hlasovalo 1254 čtenářů.

Reklama