Hlavní obsah

Běhej, dokud můžeš! Redaktor Sport.cz na cestě od děsivé prognózy k maratónu a ještě dál

Praha

Se správnou motivací dokážeš všechno. Krédo, které pro mnohé může znít jako klišé. Redaktor běžecké sekce Sport.cz René Kujan jej ovšem vyplnil beze zbytku. O tom, jak jeho život proměnila autonehoda, po níž se vzepřel verdiktu lékařů a vrátil se nejen do života, ale začal běhat doslova jako o život, vypráví ve své autobiografii.

René Kujan křtí svoji knihu o běhání a o životěVideo: Sport.cz

 
Článek

Na ten okamžik si bude Kujan pamatovat nadosmrti. Zlomená páteř po čelním střetu s protijedoucím vozidlem vedla k neúprosnému ortelu lékařů: Nikdy už běhat nebudete. O osm měsíců později běžecký nadšenec zdolal maratón. Od té doby běhá. Pořád. Někdy i dvaatřicet maratónů měsíčně.

V Kujanově knize se prolínají především dvě roviny. Třicítka běžeckých dnů při jeho rekordním oběhnutí Islandu stylem „co den, to maratón" se dějově protíná se dny strávenými v nemocnicích nebo rehabilitačních ústavech. Vyprávění se ale netočí jen kolem naběhaných kilometrů. Je o lidech, které Kujan na svých poutích potkal, životě a - jak autor s úsměvem připomíná - tak vůbec.

Velké běžecké srdce stojí i za tím, že Kujan nepřestal myslet na ty, kteří neměli štěstí jako on a po vážném úraze se už na vlastní nohy nepostavili. Proto se neúnavně zúčastňuje charitativních projektů spojených s během. Tlukot tohoto srdce je z knihy jasně patrný a i proto se při jejím úterním křtu ujal role kmotra známý kardiochirurg a rovněž zapálený atlet Jan Pirk.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Běhej, dokud můžeš - René Kujan

Reklama

Související témata: