Hlavní obsah

Nový rekord na 100 mil bere dech. Starý vydržel 25 let

Praha/Phoenix

Běžecké čtyřiadvacítky, to je svět sám pro sebe, v němž i hodně zapálenému běžci nad výkony na trati často zůstává rozum stát. V arizonském Phoenixu se takhle minulý víkend urodil nový světový rekord v běhu na 100 mil. Nové maximum má hodnotu 13:45:49 hod. a postarala se o něj poručice amerického námořnictva Gina Slaby.

Gina Slaby na atletickém ováluVideo: Facebook

 
Článek

Nová rekordmanka ukrojila na atletickém oválu Centrální střední školy z dosavadního rekordu Ann Trasonové bezmála dvě minuty, její předchůdkyně uběhla v roce 1991 na silnici vzdálenost 160 km za 13:47:41 hod. Slaby tak dokázala držet v průběhu závodu průměrné tempo 5:09 min. na kilometr. Možná si řeknete „Žádný zázrak, při odpoledním výběhu chodím výrazně rychlejší tempo". V perspektivě celé distance je to ale neskutečné číslo.

Pětatřicetiletá Slaby se přitom k významnějšímu běhání dostala až před dvanácti lety, kdy se hlásila do námořnictva a potřebovala si zlepšit fyzičku na přijímací řízení. Od té doby běhá pravidelně a postupně začaly růst i zaběhnuté distance. „Sprinter rozhodně nejsem, pětikilometrová trať je pro mě utrpení," vyprávěla s úsměvem pro web irunfar.com.

Mezi mariňáky pak zaběhla i svůj první maratón a čas 2:55 hod. jí napověděl, že dlouhé distance budou její parketa. Její trénink se přitom odehrával během nasazení i na lodi uprostřed Indického oceánu. „Patnáct dvacet koleček na palubě a máte v nohách míli," přibližuje se smíchem.

Už plánuje, co dál

Osobní maximum na maratónu má Slaby v současnosti 2:39 hod. a štěstí zkoušela i v národní olympijské kvalifikaci. Do Londýna, ani do Ria se ale neprobojovala. Ve Phoenixu byl jejím hlavním cílem boj o nominaci na světový šampionát ve čtyřiadvacetihodinovce v příštím roce. Dobře ale věděla, jaké jsou hodnoty rekordů.

„Chtěla jsem co nejvíc mil udržet v tempu ne horším než 8:15 min. na míli (5:09/km). Uběhla jsem 60 nebo 70 mil, cítila jsem se dobře a manžel mi povídá, že mám náskok několika minut na světový rekord na 100 mil. Tak jsem vypustila myšlenky na nominaci a plně se začala soustředit na rekord," líčila.

Největší mazec prý bylo posledních deset mil. „Hlavou mi běžely černé scénáře, co když dostanu křeč, spadnu, natrhnu si sval... Manžel mě ale usilovně povzbuzoval a každé kolo mi hlásil, jaké mám držet tempo. Nakonec mi zůstalo dost sil na to, abych dokázala zaběhnout rekordní čas. Za cílem jsem udělala ještě pár kroků a byla ráda, že se můžu zastavit. Byla jsem vyřízená," popisovala Slaby.

Překonání rekordu starého 25 let bere s odstupem několika dnů jako obrovskou čest. „Každý ví, kdo je Ann Trasonová. Skutečná legenda. Je mi ctí být napsaná v tabulkách vedle ní. Tohle je určitě zlomový moment mé běžecké kariéry. Už nyní ale přemýšlím, co dál. V dubnu bych ještě ráda zkusila tu nominaci na MS na 24 hodin v Irsku," dodala s úsměvem nezlomná námořnice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články