Hlavní obsah

Dočkáme se jednoho z největších atletických průlomů už na jaře?

René KujanSport.cz

Výrobce sportovního vybavení a obuvi americká firma Nike nedávno spustila masivní marketingovou kampaň Breaking2 s proklamovaným cílem posunout hranice lidských možností a prolomit hranici dvou hodin při překonávání maratónské trati. Vybrala si na to hned tři atlety ze tří různých zemí. Vedle samotného faktu, že by se měl rekord posunout o celé tři minuty, zaráží ale také skutečnost, že by ke všemu mělo dojít už během příštího jara.

Foto: nike.com

Je magická hranice tak nepřekonatelná, jak se zdá?

Článek

Okamžitě se spustila lavina pozitivních, ale i negativních reakcí, skeptických i optimistických. Pro náš současný fyzický stav prý není možné, aby někdo maratón pod dvě hodiny za regulérních podmínek skutečně zaběhl. Věhlasný lékař Michael Joyner z Mayo Clinic ovšem už na počátku 90. let vypočítal sofistikovanou predikci a vyšlo mu, že při zahrnutí všech klíčových faktorů a determinant lidského vytrvalostního výkonu by měl být čas 1:57:58 hypoteticky nejrychlejší možný, nejrychlejší, jakého by lidské tělo vůbec bylo schopno dosáhnout. Jiné sofistikované odhady hovoří o překonání hranice dvou hodin někdy kolem roku 2075. A Nike chce tak závratného průlomu dosáhnout už za několik málo měsíců.

S velkou pravděpodobností půjde o dobře promyšlený marketingový tah, nástroj na přitažení pozornosti a dost možná reklamu na nějaký výrobek, nejspíše boty s nějakou novou inovativní technologií. A právě tahle možnost vyvolává asi největší kontroverze ve sportovních kruzích. Bude to etické? Budou se nějakým způsobem ohýbat dosavadní platná pravidla? A co případný úspěch způsobí ve světě maratónu? Sama firma hovoří o určitých změnách prostředí, ve kterém se pokus bude odehrávat. Nikdo ale netuší, o jaké změny půjde. „Byl jsem trochu rozpačitý. Získal jsem z toho pocit, že půjde o ohýbání pravidel nebo přímo jejich porušení," vyjádřil se kupříkladu A. Finn, autor knihy Běhání s Keňany.

Pojďme se ale podívat, kdo mají být příští rekordmani: Keňan Eliud Kipchoge, Etiopan Lelisa Desisa a Zersenay Tadese z Eritrey. Keňan je z nich nejznámější a nejvýkonnější. Kipchoge je v současnosti třetím nejrychlejším mužem planety na maratónské distanci, když letos v Londýně předvedl kalup s časem 2:03:05. Etiopan Desisa je na tom o trochu „hůře" ‒ je na 19. místě nejrychlejších maratónských časů s 2:04:45. Jeho výkon je ovšem už téměř čtyři roky starý. Eritrejec Tadese býval a jistě doposud je vynikajícím běžcem na kratších tratích. Ovšem v první pětadvacítce nejrychlejších maratónských výkonů ho nenajdeme vůbec.

Zdá se tedy, že samotní běžci budou spíše nástrojem zdolání rekordu, ne ovšem samým jeho středobodem. To ostatně naznačuje i prohlášení samotné firmy. Nike navíc nechává atlety trénovat v jejich domácím prostředí a pod vedením jejich obvyklých trenérů. Na objevení nových zázračných tréninkových metod to tedy skutečně nevypadá. Mnoho skeptických až rozhořčených hlasů shrnuje Abharanand Finn velmi mírně a zdrženlivě: „Jde o sport. A já jsem hodně přesvědčen o tom, že sport je o hře v rámci určitých, předem daných pravidel."

Doktor Joyner si pro své úvahy vzal na pomoc jasná statistická data: „V historii sportu se stává velmi zřídka, že lidé překonávají předchozí rekordy o jedno procento či více. Ve vytrvalostním běhu k něčemu takovému došlo před dlouhou dobou. Pokud se budeme bavit o překonání dvou hodin, dostáváme se k posunu o zhruba dvě a půl procenta."

Vyskytly se také vtipné až posměšné názory, že k překonání magické hranice opravdu dojde. Běžci přitom budou svůj výkon podávat na trati vedoucí z prudkého kopce a na zádech budou mít připevněné raketové motory. Tak naivní a prvoplánové, jako když si několikanásobný dopingový „talent" Gatlin nechal do zad pustit soustavu větrných turbín, aby konečně překonal Boltův čas na stovce, to, doufejme, nebude.

Určitým vodítkem by nám mohly být nedávné informace o tom, že firma Nike si podává patent na „obuv se strukturovanou podešví obsahující pružinový element". Ze strany výrobce však zatím souvislost s projektem Breaking2 nikdo nepotvrdil.

Osobně si myslím, že případný úspěch projektu s vylepšenými podmínkami a vybavením nebude pro svět maratónu úplně přínosem. Dosahované standardní rekordy budou o něco méně veselé a možná i méně oslavované. Až se někdo skutečně jen svými silami přiblíží tolik hypnotizované hranici 2:00:00, nejspíše mu jen řeknou: „No, tak už to skoro máš. Škoda, že první byl někdo jiný." Ale třeba se pletu. Třeba bude všechno nádražácky křišťálově čisté a firma všechny překvapí tím, že prosadí změnu délky trasy maratónu na původních 40 kilometrů z roku první novodobé olympiády. V takovém případě už ani třem hvězdným běžcům nemusíme držet palce, protože tohle už dávno dokázali.

Myslíte si, že dojde k překonání dvouhodinové hranice?
Ano, ve hře jsou mocné síly.
49,9 %
Nevím, nejsem si jistý/á.
8,3 %
Ne, tomu nevěřím.
41,8 %
Celkem hlasovalo 697 čtenářů.

Reklama