Hlavní obsah

Silvestrovský běh skončil tragédií

Vídeň

Zatímco někteří se na Silvestra připravují už od časného rána zvýšenými dávkami alkoholických nápojů, jiní poslední hodiny starého roku věnují sportovním aktivitám společně s přáteli. Bývá to velká zábava a zároveň uděláte něco i pro svou fyzičku, trpící jinak nápory nezdravých svátečních pochutin. U našich jižních sousedů se ale jeden z takových silvestrovských běhů proměnil v tragédii.

Foto: Profimedia.cz

Někdy může kolaps sportovce vyústit v tragédii. (ilustrační foto)

Článek

V hornorakouském Puckingu organizovali veselý silvestrovský běh tak jako každý rok. Krátce před proběhnutí cílem tohoto pětikilometrového běhu však jeden z účastníků náhle umírá. Martin I. byl členem hasičského záchranného sboru, bylo mu pouhých 31 let. Příčina jeho tragického úmrtí nebyla doposud objasněna. Na výsledky nařízené pitvy se ještě čeká.

Mladý muž platil za dobrého běžce a těšil se prý dobré fyzické kondici. Dříve již absolvoval i dva půlmaratóny. Krátce před cílem silvestrovského běhu jej přepadly mohutné křeče a běžec se náhle skácel k zemi. Ačkoli záchranáři byli na místě prakticky okamžitě a ihned začali s oživovacími pokusy, život mladého požárníka se jim už bohužel zachránit nepodařilo. Umírá na místě.

Kromě rodiny zasáhla zpráva i jeho kolegy z hasičského sboru. Také organizátoři vyjádřili hlubokou soustrast a na své internetové stránky umístili stanovisko, v němž se kromě jiného říká: „Silvestrovský běh byl k naší velké lítosti zasažen velmi tragickou událostí, která výsledné časy, umístění nebo ceny pro vítěze odsunula absolutně do pozadí."

Na stránkách hasičského sboru jste se mohli kromě jiného dočíst: „Martine, Tvoje smrt nás hluboce zarmoutila. Ale až zazní siréna k dalšímu zásahu, v našem autě bude vedle nás jedno místo pro Tebe. Nikdy na Tebe nezapomeneme."

Za rok 2016 to však v Rakousku nebyla jediná tragická událost v rámci běžeckých klání. V létě zahynul jeden mladý závodník na horském maratónu v Gmündenu, v říjnu zkolaboval další účastník běhu Wolfgangseelauf a později zemřel. Doufejme, že letošní rok bude k našim sousedům v tomto směru milosrdnější.

Reklama

Související témata: