Hlavní obsah

O život atleta málem připravil populární štafetový závod

Tokio

Když v posledním zlomku vteřiny zachytil Koja Nakagami svým periferním viděním bílou dodávku, jak se k němu rychle blíží zleva, myslel si, že udeřila jeho poslední chvíle mezi živými. Účastník oblíbeného štafetového závodu Hakone Ekiden v Japonsku vběhl plnou rychlostí do křižovatky, kde policie zaspala. Je dílem velice šťastné náhody, že vyvázl. A video, které náhodní diváci umístili na sociální sítě si už nasdílely desetitisíce lidí. Podívejte se také.

Foto: Profimedia.cz

Hakone Ekiden je v Japonsku velice populární.

Článek

93. ročník Hakone Ekidenu nakonec nestál Nakagamiho život. Když probíhal hlavní křižovatkou, kde právě vzhledem k závodům řídili dopravu policisté, jen o milimetry jej minula bílá rozjetá dodávka. Podle Japan Running News nebyla policie schopna přiměřeně rychle zareagovat, a tak se běžec – toho času na celkově páté pozici – jako kamikadze, aniž by to ovšem tušil, střemhlav vrhnul do křížku s plným provozem.

Řidič vozu byl v incidentu, zdá se, nevinně. V danou chvíli projížděl křižovatkou na zelené světlo a nikdo jej na právě probíhající atlety neupozornil. Ani samotné atlety nestačil nikdo varovat. „Nemůžu si pomoci, ale jsem zděšen ze zjištění, že je pouhou otázkou času, kdy dojde k opravdové nehodě," komentoval jeden ze svědků celou událost.

Dvaadvacetiletý Nakagami na svém profilu na sociálních sítích později také celou věc stručně okomentoval: „To bylo poprvé, kdy jsem byl málem účastníkem nehody během nějakého závodu. Myslel jsem, že přijdu o život."

Hakone Ekiden je dvoudenní závod rozdělený do pěti etap každý den. Druhý den musejí účastníci zdolat téměř 110 kilometrů. Ekiden, v Japonsku oblíbený typ štafetových závodů na dlouhé vzdálenosti, vede v tomto případě mezi Tokiem a Hakone. Organizátoři závodů prohlašují, že bezpečnost běžců je jejich hlavní prioritou. Zároveň nepřímo přiznali, že policie v úseku, kde téměř došlo k nehodě, svou roli nezvládla zcela bez potíží.

Reklama

Související témata: